Apfelstrudel broodjes

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 08:44

Apfelstrudel broodjes gebaseerd op de TikTok Custard Toast

Er gaat weer een nieuwe hype op TikTok rond en dat snap ik ook wel. Met een ei, yoghurt, suiker en verschillende toppings tover je een saaie boterham in no time om tot een super lekkere traktatie: TikTok custard toast. Ik maakte er een eigen variant van en vulde broodjes met 'custard', appel en kaneel. Mijn apfelstrudel broodjes zijn nét zo makkelijk om te maken als die trend op TikTok, maar stiekem nóg lekkerder. Ga jij ze ook maken?

TikTok custard toast

Nog even terug naar die TikTok custard toast. Als je géén 13-jarige puber met TikTok bent, kan ik me voorstellen dat je hier wellicht nog nooit van gehoord hebt. Voor deze trend worden boterhammen een beetje platgedrukt en gevuld met een op custard lijkende vanillesmurrie waarna ze in de oven (of airfryer) gebakken worden. Kijk maar eens bij Betty's Kitchen voor haar versie van custard toastWerkelijk iedereen (nou ja, vanaf een jaar of vijf) kan het maken en je kunt er eindeloos mee variëren.

Apfelstrudel broodjes

En dat is precies wat ik gedaan heb. Mijn apfelstrudel broodjes zijn gebaseerd op die TikTok custard toast, maar dan nét ff anders. Ik vulde witte broodjes, ik gebruikte hiervoor - niet lachen - hotdogbroodjes, met custard, appel en kaneel. En laten dat nou nét de ingrediënten voor apfelstrudel zijn. Ongeveer dan. Oké, met veel fantasie lijken mijn apfelstrudel broodjes in de verre verte een heel klein beetje op het beroemde gebak uit Oostenrijk. Dit bestaat traditioneel uit een soort bladerdeeg, plakjes appel en rozijnen en wordt vaak gegeten met warme vanillesaus. Wanneer wij vroeger op wintersport gingen, mocht ik tijdens zo'n vakantie altijd één keer apfelstrudel bestellen. En Kaiserschmarren, maar da's weer een ander verhaal.

Ontbijten met apfelstrudel broodjes

Ik ben niet zo'n ontbijter eigenlijk. Op werkdagen lepel ik, voordat ik de deur uit ga, met grote moeite wat yoghurt naar binnen. In het weekend pak ik echter graag uit met mijn ontbijtjes. Het liefst bak ik dan American pancakes, bananenpannenkoekjes met havermout of wentelteefjes. Maar sinds kort heb ik daar een nieuwe favoriet bij: deze apfelstrudel broodjes. Uitermate geschikt als ontbijt, lunch, nachtelijke snack of bij de thee. En mocht je dit weekend terug van wintersport uit Oostenrijk komen, maak deze broodjes dan om dat vakantiegevoel nog nét wat langer vast te houden. Succes verzekerd!

Ingrediënten voor 4 broodjes:

  • 4 witte broodjes

  • 3 kleine of 2 grote appels
  • 2 el rozijnen
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei
  • 2 lepels Griekse yoghurt
  • 1 el suiker
  • 1 tl vanille-extract *

  • Bakspray of olie
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneel

* ik gebruik hiervoor altijd deze, maar als je dit niet in huis hebt, kun je de suiker ook vervangen voor vanillesuiker (uit zo'n zakje).

Aan de slag:
Kijk voordat je gaat beginnen even naar dit filmpje op mijn Instagram. Dan heb je een beetje een idee wat de bedoeling is. 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Snijd de broodjes in de lengte door, maar zorg dat de bovenkant wat dunner is dan de onderkant. 
  • Hol de onderkant van de broodjes een beetje uit, zodat je ze later goed kunt vullen.

  • Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
  • Voeg de rozijnen, 1 el suiker en 1 tl kaneel toe en schep goed door elkaar.

  • Roer het ei, de yoghurt, suiker en het vanille-extract met een garde goed door elkaar. Dit noemen we vanaf nu 'custard'. 

  • Vul de onderkant van de broodjes met de helft van de custard en strooi daar wat (ook ongeveer de helft) appel overheen. Daarover gaat weer custard (het mag op) en eindig met appel.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende een minuut of 15 in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar als de custard gestold is, maar nog wel een beetje 'bubbly' aanvoelt.

  • Meng 1 el suiker en 1 tl kaneel goed door elkaar.
  • Spuit de bovenkant van de broodjes (je dacht dat ik ze vergeten was, hè?) in met bakspray of smeer ze in met een beetje zonnebloemolie.
  • Strooi de kaneelsuiker erover en bak ze de laatste 5 minuten mee in de oven.

    Serveer de Apfelstrudel broodjes direct als ze uit de oven komen.
    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Esther Groenendijk
3 jaar geleden

O wow. Dat ziet er lekker uit. Die ga ik een keer proberen te maken