Op zoek naar een gezonde en smakelijke vleesvrije versie van de klassieke Mexicaanse schotel, chili con carne? Dan is deze vegetarische chili con carne (ook wel chili sin carne genoemd) met vegetarisch gehakt en linzen misschien wel iets voor jou! Zelfs als je, net als ik vroeger, geen fan bent van bonen, is dit gerecht een echte aanrader. Lees verder voor het recept van deze heerlijke chili sin carne met linzen.
Chili con carne
Chili con carne, wie kent het niet? Een klassieke Mexicaanse stoofpot met chilipepers, vlees en bonen. Maar wist je dat het originele recept helemaal geen bonen bevatte? De Azteken maakten al een vergelijkbaar gerecht alleen op basis van gemalen chilipepers en vlees. Pas later werden er ingrediënten zoals bonen, tomaten, ui en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Chili sin carne
Mijn versie van chili con carne is er juist één zonder carne. Of liever gezegd, chili con nepcarne. Want voor deze variant heb ik vegetarisch gehakt gebruikt. Je zou dit ook weg kunnen laten, maar ik vind de structuur ervan toch een waardevolle toevoeging aan dit gerecht. En tevens weet ik dat de carnivoor waar ik mee getrouwd ben, die toevoeging ook erg waardeert.
Zoals eerder gezegd ben ik geen liefhebber van bonen, dus heb ik ervoor gekozen om deze te vervangen door linzen. Deze peulvruchten vind ik namelijk een stuk lekkerder dan de, sorry, weeïge bruine bonen die er vaak voor chili con (of sin) carne gebruikt worden.
Yvette van Boven, jullie vast bekend, is zó dol op bonen dat haar achternaam beter van Bonen had kunnen zijn. Heel voorzichtig lukt het haar, d.m.v. haar recepten en de podcast Etenstijd die zij samen met Teun van de Keuken maakt, om mijn interesse in de boon aan te wakkeren. Dus wie weet wordt deze website binnenkort wel overladen met recepten con bonen.
Mijn recept voor vegetarische chili con carne met linzen
Genoeg gekletst! Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en deze heerlijke vegetarische chili con carne met linzen te gaan maken. Ik zou zeggen, schort om en gáááán. Of, zoals ze in Mexico zeggen, Ándale, ándale!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram vegetarisch gehakt *
- 150 gram aardappel
- 150 gram linzen uit blik
- 1 rode paprika
- 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl chilipoeder
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie
Optioneel: - Zure room
- Koriander of peterselie
- Tortilla's of nachochips
* Ik gebruik de Vegan rulstukjes van de Albert Heijn. Deze vind ik persoonlijk qua smaak en structuur de lekkerste.
Aan de slag:
- Boen de schil van de aardappelen en snijd ze in blokjes. kook ze in een minuut of 10 à 15 beetgaar. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, omdat ze later nog nagaren. Zet apart tot later gebruik.
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn (persen mag ook) en snijd de paprika in kleine blokjes.
- Verhit wat olie in een hapjes- of grote koekenpan en fruit hierin de ui en later ook de knoflook even aan totdat de ui zacht en glazig is.
- Voeg de smaakmakers toe en bak deze even mee zodat alle smaken goed vrijkomen.
- Schep het vegetarische gehakt en later ook de paprikablokjes er doorheen en bak een paar minuutjes mee.
- Voeg nu de linzen, aardappel en de tomatenblokjes toe en roer goed door elkaar. Breng extra op smaak met peper en zout en voeg indien nodig nog wat extra paprika- en/ of chilipoeder toe.
- Laat de boel even lekker pruttelen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Serveer de chili sin carne met een flinke schep zure room en wat koriander of peterselie.
- Steek er (zelfgemaakte) tortillachips of nachochips in om de stoof mee op te lepelen.
- Ik maakte zelf tortillachipjes door tortilla's in puntjes te snijden en deze in wat olijfolie in een koekenpan te bakken tot ze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Wat zout en eventueel paprikapoeder erover en klaar zijn je chips!
Eet smakelijk!
Op zoek naar meer smaakvolle vegetarische gerechten? Kies dan eens voor mijn versie van de Vegetarische lasagne met ragù van Ottolengi, deze vegetarische stoofschotel, gevulde aubergine met vegetarisch gehakt en parelcouscous of mijn magnifieke Italiaanse vegaburgers met rode kool. Ik beloof je dat je daar geen spijt van krijgt.
Reactie plaatsen
Reacties