Op de visitekaartjes die ik voor Mandyandmore heb, staat heel stoer 'receptontwikkeling'. Er had beter 'receptverbetering' of 'recepten aanpassen naar eigen smaak' kunnen staan, want er zijn nog maar weinig gerechten die nog helemaal from scratch ontwikkeld moeten worden. Echt, op wat sterrengerechten van 'de echte koks' na, alles is al een keer gemaakt. Het enige wat foodbloggers of zelfs kookboekenauteurs doen is er hun eigen draai aan geven.
Toen ik twee jaar geleden het idee kreeg om rode kool te gebruiken om er vegetarische hamburgers van te maken, had ik dan ook niet verwacht daar de eerste in te zijn. Maar dat bleek dus wel het geval. Op het hele wereldwijde web was er nog geen rode koolburger (of rodekool burger) te vinden. Ik gaf er een Midden-Oosterse twist aan en een nieuw gerecht was geboren: Mijn vegetarische rode koolburgers
Precies twee jaar na deze culinaire uitvinding, vond ik het tijd voor een Italiaanse aanpassing van mijn eigen recept. Of het een verbetering is, weet ik niet. Daar mogen jullie zelf over oordelen.
Recept Italiaanse vegaburgers met rode kool, gekarameliseerde ui en truffel
Ingrediënten voor 6 burgers:
- 150 gram (ongekookte) rode kool
- 100 gram aardappel (geschild en geraspt)
- 40 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram geraspte kaas
- 1 (klein) ei
- 1 ui (fijn gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- peper en zout
- boter om in te bakken
- 2 uien
- klontje boter
- 1 el balsamico
- snufje zout
- zes zachte (hamburger)broodjes
- rucola
- Black truffle dip van Jean Bâton
Aan de slag:
- Maal de rode kool en aardappel fijn in een kleine keukenmachine of hakmolentje.
- Schep het kool-aardappelmengsel in een fijne zeef en zet deze op een grote kom. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht eruit.
- Schep het mengsel in een kom en voeg het bakmeel, ei, de kaas, knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Schep het mengsel goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Knip 5 stukken bakpapier uit van ongeveer 10 bij 10 cm en schep op elk stukje papier 50 gram van het mengsel. Vorm hier platte ronde burgers van (dit gaat het best met een kookring met een diameter van 8 cm). Druk de burgers goed aan.
- Laat de burgers ongeveer 1 uur opstijven in de vriezer.
- Snijd de uien doormidden en daarna in dunne halve ringen.
- Verhit een klontje boter in een klein pannetje (het liefst met antiaanbaklaag) en fruit de uien even goed aan totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren.
- Voeg de balsamico toe en zet het vuur zacht. Laat de uien tenminste dertig minuten doorpruttelen. Voeg, indien nodig, een eetlepel water toe.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de burgers op een middelhoog vuur goudbruin en gaar (ongeveer 5 minuten per kant).
- Snijd een broodje open en leg hier achtereenvolgens een klein handje rucola, een rode koolburger en wat gekarameliseerde uiringen op. Eindig met een lekkere schep truffeldip.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties