Waar ik vroeger een enorme liefhebber was van een goede biefstuk of een lekker karbonaadje, eet ik tegenwoordig hooguit twee keer per week vlees. In eerste instantie was dit niet eens een heel bewuste keus. Ik had gewoon steeds minder behoefte aan vlees. Thuis stuitte ik hiermee nog wel op enige weerstand. "Ben je niet iets vergeten?" vroeg mijn wederhelft me in het begin van onze relatie regelmatig. Het bleek vooral de structuur van vlees te zijn die hij miste. Dat probleem was makkelijk op te lossen door het gebruik van vleesvervangers. De producten van de vegetarische slager* zijn hier favoriet. Inmiddels hoeven die vervangende vleesproducten niet meer per se. Ook zonder is mijn lover heel content met dat wat ik hem voorschotel. En dat is 'm geraden!
Recept voor een vegetarische stoofschotel
Ingrediënten voor 2 personen:
- 175 gram vegetarische shoarma (van de vegetarische slager)
- 3 middelgrote aardappelen
- 2 paprika's
- 125 gram champignons
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 klontje bakboter (ik zweer bij een pakje blue band)
- 1 blikje tomatenpuree à 70 gram
- 2 tl oregano
- 2 tl paprikapoeder
- 250 ml groentebouillon (van een heel blokje)
- 200 ml room
Aan de slag:
- Pers de knoflook, snipper de ui, schil de aardappelen en ontdoe de paprika's van de zaadlijsten.
- Snijd de aardappelen, paprika's en champignons in even grote stukjes.
- Verhit de boter in een braadpan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg de aardappelen toe en laat even mee bakken.
- Voeg vervolgens het 'vlees' (mijn carnivoor proefde echt het verschil niet), de paprika's, champignons en de tomatenpuree toe en bak even mee.
- Strooi de oregano en het paprikapoeder erover.
- Schenk de bouillon en de room erbij en roer goed door.
- Laat het gerecht in ongeveer een kwartiertje op een laag pitje gaar pruttelen (houd de gaarheid van de aardappelblokjes hierbij als maatstaf).
- Serveer het gerecht op een diep bord en garneer eventueel met wat verse peterselie.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties