Tacoschuitjes met tonijn

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 15:00

Het is al weer even geleden dat ik hier een recept plaatste. Later meer over de reden daarvoor, maar nu eerst even een dikke vette shoutout naar deze loaded tacoschuitjes (jaja, dat zijn dus letterlijk taco's in de vorm van een schuitje) gevuld met tonijn, mais en paprika. Vergezeld van een heerlijke guacamole, tomatensalsa en het hemelse sausje van de burrito's van de Wereldgerechten van Knorr. Maar dan zelfgemaakt. Oeh, en laten we de koriander niet vergeten. En voor alle mensen die koriander niet te nassen vinden (iets met zeep), je kunt het dus wél leren eten. Been there, done that.

Fotoschaamte

Fotoschaamte dus. Daar heb ik last van. Zo bleek althans. En dan heb ik het niet over de schaamte die je kunt hebben om zelf op de foto te staan (dat station ben ik al lang geleden gepasseerd), ik schaam me voor de foodfoto's die ik maak. En dan met name voor het ontbreken van de kwaliteit daarvan. Het maakte dat ik steeds minder zin had om recepten te ontwikkelen en uit te werken. Omdat ik uiteindelijk nooit tevreden was met de foto's die ik daar dan bij maakte.
Totdat ik me gisteren opeens realiseerde dat het jullie vast helemaal niet om de foto's te doen is. Jullie willen hier (volgens mij) gewoon lekkere en niet al te ingewikkelde recepten vinden. Zonder poespas. Met een gezellig verhaaltje erbij. En laat ik dáár nou wel goed in zijn. Dus hierbij presenteer ik jullie het recept voor deze overheerlijke en super makkelijk te maken tacoschuitjes met tonijn, mais en paprika. En wat erbarmelijk slechte foodfoto's.

Terug naar de verrukkelijke tacoschuitjes

Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk en nét zo lekker kan. En daarmee doel ik voornamelijk op het blikje tonijn dat ik door dit gerecht geflikk... gegooid heb. Maar ook de rest van het recept is een eitje. Zonder dat er een ei aan te pas komt. Echt een kwestie van wat snijden, roeren en opeten. Een kind kan de was doen. En deze makkelijke tacoschuitjes maken. 

En laten we de hemelse toppings niet vergeten

Zelfgemaakte guacamole is niet te vergelijken met zijn kant-en-klare broer van de supermarkt en het lijkt me duidelijk dat de verse variant vele malen lekkerder is. En super makkelijk om zelf te maken. Voor een interessante (maar totaal nutteloze) spreekbeurt over de herkomst van deze Mexicaanse dip op basis van avocado, verwijs ik jullie graag naar 'het artikel' dat ik daar eerder over schreef. 

De zoetzure tomatensalsa geeft wat mij betreft nét dat beetje extra aan dit gerecht. Je zou ook voor augurkjes kunnen kiezen, maar ik denk dat tomaten er beter bij passen.

Toen ik nog niet 'echt' wist wat koken was, maakte ik de blits met de Wereldgerechten van Knorr. De burrito's waren favoriet. Ik kook al jaren lekkerder zónder die pakken (sorry Knorr), maar voor dit verrukkelijke yoghurtsausje, heb ik tóch even op de ingrediëntenlijst op het pak burrito's gespiekt.

En nog een speciale noot voor de korianderhaters onder ons, het hoeft niet. Maar het mag wel, En ja, ik weet dat koriander voor jullie naar zeep smaakt. Dat vond ik ook. Maar ik heb het leren eten, ben de smaak ervan steeds meer gaan waarderen en er kan me nu niet genoeg koriander in zitten. Dusss...het is mogelijk. Echt.

Recept voor tacoschuitjes met tonijn, mais en paprika

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:

  • Tacoschuitjes van Santa Maria
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 1 blikje mais
  • 1 rode paprika
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 ui
  • het witte deel van een bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout naar smaak

    Guacamole
  • 1 avocado (goed rijp)
  • 1/2 rode ui
  • 3 cherry tomaatjes
  • sap van een halve limoen
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl chiliflakes
  • zout naar smaak

    Tomatensalsa
  • een flinke hand vol cherry tomaatjes
  • het groene deel van een bosui
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl olijfolie
  • peper en zout naar smaak

    Yoghurtsausje
  • 150 gram crème fraîche of Griekse yoghurt met wat mayonaise
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl gedroogde dille
  • peper en zout
  • Een paar takjes verse koriander

Aan de slag:

  • Verwarm de tacoschuitjes zoals aangegeven op de verpakking. Schat zelf even in op welk moment je dit het beste kunt doen zodat alle onderdelen tegelijkertijd klaar (en nog warm) zijn. 

  • Pers de knoflook, snipper de ui, snijd het witte deel van de bosui in ringen en het groene deel extra fijn. ook de paprika en het pepertje moeten in zo klein mogelijke stukjes worden gesneden. Kneus de komijn (het liefst in een vijzel, maar de achterkant van een groot mes voldoet ook) om de smaken goed vrij te laten komen. 
  • Verhit de olie uit het blikje tonijn in een hapjes- of koekenpan. Fruit hierin de ui, chilipeper en de knoflook even aan.
  • Voeg na een minuut of twee de paprika, de witte ringetjes bosui, komijn en het gerookte paprikapoeder toe en laat even (ongeveer 3 minuten) mee bakken.
  • Voeg tenslotte de mais en tonijn toe en roer goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet apart tot later gebruik.
  • Snijd de ui en de tomaatjes zo fijn mogelijk. Dit lukt het best met een super scherp mes. 
  • Snijd de avocado in de lengte door midden (om de pit heen), draai de helften in tegengestelde richting los van elkaar en wip de pit eruit door er met de punt van je mes in te prikken. Schraap (is dat een woord, staat heel gek ineens) het vruchtvlees er met een lepel uit en prak het fijn met een vork.
  • Meng de avocado met het limoensap en de overige ingrediënten goed door elkaar.
  • Breng op smaak met wat zout.
     
  • Snijd de cherry tomaatjes in ringetjes en meng deze met de overgebleven bosui, azijn en olijfolie goed door elkaar. 
  • Breng op smaak met peper en zout.

  • Maak het verrukkelijke burritosausje door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.

  • Vul de tacoschuitjes achtereenvolgens met het tonijnmengsel, de guacamole, tomaatjes en het verrukkelijke burritosausje. En, last but not least, strooi er tenslotte wat (of wat meer) korianderblaadjes overheen. ja ja, de koriander is optioneel. 

    Eet smakelijk!

Ook zo'n fan van deze Mexicaans-achtige (laten we het vooral niet authentiek noemen) smaken? Probeer dan ook mijn tortilla's met pulled jackfruit, tortilla-taart of tortilla wraps met gegrilde bloemkool eens! Succes verzekerd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.