Het aspergeseizoen loopt helaas alweer tegen het einde, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik er met volle teugen van heb genoten! Van de klassieke asperges met ham, ei en botersaus tot risotto met groene asperges en geitenkaas, aspergesoep met gegrilde asperges en een quiche met asperges en geitenkaas, in mijn beleving hebben we de afgelopen weken niets anders gegeten dan asperges. Je zou zeggen dat de asperges inmiddels mijn neus uitkomen, maar niets is minder waar. En als kers op de taart (of Limburgse vlaai) mocht ik afgelopen zaterdag naar een heus asperge-event op het prachtige landgoed horende bij kasteel en hoeve Cortenbach in Voerendaal.
Astrid van BonApetit bezorgde ons een dag om nooit te vergeten met o.a. een rondleiding over de aspergevelden, een bierproeverij van Gulpener en een heleboel lekkere hapjes en drankjes. En alsof dat nog niet genoeg was, stuurde ze ons naar huis met maar liefs vier goed gevulde goodiebags met allemaal Limburgse lekkernijen. Deze soep maakte ik van de groene asperges Löss-asperges die uiteraard niet konden ontbreken.
Recept voor aspergesoep van groene asperges met dragon en spekjes
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram groene asperges
- 1 grote aardappel
- 100 gram biologische spekjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- een klontje boter
- 500 ml groentenbouillon (van blokje)
- 100 ml room
- een scheutje witte wijn
- 1 tl gedroogde dragon
- peper en zout naar smaak
Aan de slag:
- Snijd de houtachtige onderkant van de asperges (deze gebruik je niet) en snijd de rest in stukken. Houd de kopjes apart van de rest.
- Schil de aardappel en snijd in dobbelsteentjes.
- Snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit de boter in een soeppannetje en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg de stukjes asperges (zonder de kopjes) en de blokjes aardappel toe en bak even mee.
- Blus af met de wijn en schenk de bouillon erbij.
- Breng de soep aan de kook en laat daarna gedurende zo'n 15 minuten op een laag pitje pruttelen (totdat de aardappels gaar zijn).
- Zet het vuur uit en voeg de dragon en de helft van de room toe.
- Laat een beetje afkoelen en pureer met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
- Bak de spekjes totdat ze net niet krokant zijn. Schep de spekjes uit het bakvet en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Bak de aspergekopjes in het spekvet (deze hebben maar een paar minuutjes nodig).
- Verdeel de soep over twee borden en roer de overgebleven room er voorzichtig doorheen. Serveer met de spekjes, aspergekopjes en eventueel een gezellig eetbaar bloemetje.
Eet smakelijk
Reactie plaatsen
Reacties