Een bouillon getrokken van de schillen en afsnijdsels van asperges vormt de basis voor deze soep. Ik verspil liever geen eten. Met die gedachte is het recept voor dit lekkere aspergesoepje ontstaan. Door asperges te grillen krijgen ze een heerlijke bijna nootachtige grillsmaak.
Een heerlijk soepje voor bij de lunch of als voorgerecht van een lekker dinertje.
Recept voor aspergesoep met dille en gegrilde asperges
Ingrediënten voor 2 personen:
- Schillen en uiteinden van asperges
- 2 hele asperges (geschild en ontdaan van onderkant)
- 750 ml kookvocht
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 1 groentebouillonblokje
- 2 takjes dille (fijngehakt)
- 1 takje dille (in pluimpjes)
- 1/2 tl gedroogde dragon
- peper en zout (naar smaak)
Aan de slag:
- Breng de aspergeschillen en afsnijdsels (uiteinden) in het kookvocht van de asperges (aangevuld tot zo'n 750 ml) aan de kook.
- Voeg het bouillonblokje toe en laat ongeveer 30 minuten lekker pruttelen.
- Snijd ondertussen de twee hele asperges eerst in de lengte doormidden en vervolgens in drie stukken. Verhit een grillpan (zonder olie) op het vuur en gril de aspergestukjes om en om totdat ze aan beide zijden mooie grillstrepen hebben.
- Zeef de bouillon en zet apart (nu mogen de schillen uiteraard wel weggegooid worden).
- Laat de boter smelten in een pannetje (let op, hij mag niet bruin worden).
- Voeg de bloem toe en roer dit met een rubberen spatel goed door. Houd dit een minuut of drie vol, zodat de bloem goed kan garen.
- Voeg nu met kleine beetjes 500 ml bouillon toe terwijl je stevig door blijft roeren (hoezo naar de sportschool?).
- Voeg de overgebleven bouillon alleen toe wanneer je de soep te dik vindt.
- Zet het vuur uit en roer de stukjes gegrilde asperge, de dragon en de fijngehakte dille erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep op een mooi diep bord en garneer met de pluimpjes dille en wat zwarte peper uit de molen.
Smaakt dit soepje naar meer? Maak dan ook eens één van mijn andere recepten met asperges:
Asperges met ham, ei en botersaus
Asperges met ei, ham en Hollandaisesaus
Risotto met groene asperges en geitenkaas
Reactie plaatsen
Reacties