Couscoussalade

Gepubliceerd op 4 juli 2018 om 21:37

Met dat mooie weer van de afgelopen tijd gaat er geen week voorbij zonder dat er gebarbecued wordt. En dat terwijl we er zelf niet eens één hebben (want met alleen een piepklein balkonnetje is dat niet zo vriendelijk naar de buren toe). Gelukkig worden we wel vaak uitgenodigd (of we nodigen onszelf uit) om bij anderen te komen barbecueën en dan is het wel zo netjes om zelf ook iets mee te nemen. Deze lekkere couscoussalade boordevol groenten, kruiden en specerijen is altijd een groot succes! 

Maak extra veel, zodat je de dag erna ook nog lekker kunt lunchen met deze couscoussalade. Tippie mijnerzijds. Thank me later ;-)


Recept voor couscoussalade met dadels, feta en heel veel groenten

Ingrediënten voor 6 personen (bijgerecht):

  • 225 gram couscous
  • 225 ml kokend water (uit de waterkoker)
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 1 el olijfolie om in te bakken
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • een halve komkommer
  • een halve gele paprika
  • een halve rode paprika
  • 2 tomaten 
  • 2 lente-uien
  • 2 el zwarte olijvenplakjes
  • 4  dadels (rozijnen mogen ook)
  • 100 gram feta (het liefst verse)
  • 4 AH excellent lams merguez chipolataworstjes (150 gram) *
  • een handje verse muntblaadjes
  • een handje verse korianderblaadjes
  • een handje verse peterselie
  • 1/2 theelepel harissa
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl ras el hanout kruiden
  • 1 tl za'atar
  • peper en zout naar smaak

 

* De worstjes zijn optioneel. Zonder is de salade net zo smakelijk. Zal zeker gewaardeerd worden door je vegetarische vrienden. Zo ook door de lammetjes. 

Aan de slag:

  • Doe de couscous in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat vervolgens 10 minuten afgedekt staan en roer daarna los met een vork.
  • Roer de olijfolie, ras el hanout, harissa, za'atar, het paprikapoeder, knoflookpoeder, citroenrasp en -sap erdoor en zet apart.
  • Hak de groene kruiden fijn in een keukenmachine of hakmolen en schep door de couscous.
  • Snijd de feta, komkommer, paprika en tomaat (de laatste drie zonder zaadlijsten, anders wordt de salade te nat) in kleine blokjes. Ook de dadels snijd je zo fijn mogelijk. De lente-ui mag in dunne ringetjes gesneden worden. 
  • Schep de groenten, feta, rozijnen en dadels door de couscous, maar houd één lente-ui apart. Let op: de gesnipperde ui en geperste knoflook gaan nog niet door de salade. 
  • Bak de worstjes in een koekenpan totdat ze lekker bruin (en gaar) zijn. Bak na een paar minuutjes de ui en knoflook even mee. 
  • Laat de worstjes een beetje afkoelen (op keukenpapier), snijd ze in plakjes en schep deze daarna door de couscous. Ook de gebakken ui en knoflook mag door de couscous.
  • En met dank aan de oplettendheid van die lieve Anja Scheij, mag nu ook de dressing erdoorheen (want als het aan ondergetekende lag, had deze tot in de lengte der dagen onaangeroerd op het aanrecht blijven staan). 
  • Serveer de couscous met wat lente-ui erover.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.