Mexicaanse tortilla's met pulled jackfruit

Gepubliceerd op 10 maart 2019 om 17:34

De laatste tijd zie ik het ene na het andere gerecht met jackfruit voorbijkomen. Dat is niet gek ook, want nu steeds meer mensen ervoor kiezen om minder vlees te eten, is deze vrucht (met een structuur van draadjesvlees) een mooi compromis. Ik maakte er een heerlijk Mexicaans gerechtje van: tortilla's met pulled jackfruit en avocadocrème. En koriander natuurlijk. Geen Mexicaans (Indiaas, Thais.....) gerecht zonder koriander. Ik weet dat veel mensen direct aan zeep denken bij de gedachte aan koriander alleen al, maar geloof mij... je kunt het leren eten. Ik maakte voor de variatie deze bakjes van de tortilla's. Staat extra leuk. Heb ik ook niet zelf verzonnen hoor, vele foodbloggers gingen mij voor...maar ach, beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch?
Nog even terugkomend op deze pulled jackfruit... dit gerechtje werd zeer goed ontvangen door mijn vleesetende lover. Het is dat hij wist dat het hier niet om een echt varkentje ging, anders had hij het verschil vast niet geproefd.   

Mexicaanse tortilla's met pulled jackfruit, mais, bonen en avocadocrème

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 blikje young jackfruit
  • 6 super soft mini tortilla's 
  • 1 klein blikje mais à 150 gram
  • 1 klein blikje rode kidneybonen à 150 gram
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 100 gram geraspte kaas
  • een handje verse koriander

    Voor de marinade:
  • het sap van een halve limoen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl ketjap
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn (even malen met de vijzel)
  • 1 tl suiker
  • een snufje zout

    Voor de avocadocrème:
  • 1 avocado
  • 1 el griekse yoghurt
  • 1 tl limoensap
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zeezout uit de molen

    Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een frisse salade. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan mijn super simpele rode koolsalade met appel

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kieper de inhoud van het blikje Jackfruit in een vergiet en spoel goed met water. Laat uitlekken en knijp vervolgens het vocht eruit. 
  • Maak een marinade van de beschreven ingrediënten en schep dit goed door het jackfruit. Laat een kwartiertje marineren.
  • Schep de gemarineerde jackfruit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet dit gedurende 20 minuten in de oven.
  • Haal na 20 minuten de bakplaat uit de oven en trek (voor een zo echt mogelijk pulled pork-effect) de jackfruit uit elkaar. Dit gaat het best met behulp van twee vorken. Zet de pulled-jackfruit apart.
  • Breng de temperatuur van de oven terug naar 180 graden.
  • Vet 6 ovenbestendige schaaltjes in met olie of een bakspray en leg de tortilla’s erin.
  • Druk ze een beetje aan, zodat er een mooi kommetje ontstaat.
  • Bak de tortilla’s ongeveer 10 minuten, totdat ze krokant zijn.

  • Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui even aan. Voeg vervolgens de paprika toe en bak enkele minuten mee.
  • Ook de mais en de bonen mogen er nu bij. Schep alles goed door elkaar en voeg na een minuut of twee de pulled-Jackfruit toe. 
  • Hussel alle ingrediënten nog één keer door elkaar en haal de pan dan van het vuur af.
  • Prak de avocado fijn en roer er de yoghurt, het limoensap en knoflookpoeder doorheen. Breng op smaak met het zeezout.
  • Je kunt er eventueel ook nog wat gemalen chilipoeder doorheen doen voor wat meer pit.
  • Ik vind het zelf mooi om de avocado vervolgens met de staafmixer tot een gladde crème te malen, maar dit hoeft niet. 

  • Vul de tortillabakjes met het jackfruitmengsel en schep er een lepel avocadocrème over. 
  • Strooi er tenslotte en wat geraspte kaas en koriander over.

    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.