Risotto met pompoen en geitenkaas

Gepubliceerd op 8 december 2018 om 09:45

Deze vegetarische risotto met pompoen, geitenkaas, rucola en pijnboompitjes doet zelfs de grootste carnivoor vergeten dat hij (of zij) liever vlees eet. Want pompoen met geitenkaas is wat mij betreft nét zo'n goddelijke combinatie als aardbeien met slagroom. Of, speciaal voor die carnivoren, biefstuk met patat. Door de pompoen eerst in de oven te roosteren, krijgt hij een nog intensere en bijna rokerige smaak. Gewoonweg goddelijk! Of had ik dat al gezegd?

Ik denk dat het inmiddels ook wel duidelijk is dat ik een groot liefhebber van risotto ben. Ik vind het altijd leuk om te maken (al dat roeren werkt namelijk heel rustgevend) en je kunt er oneindig mee variëren. De combinatie van risotto met pompoen en geitenkaas at ik voor het eerst bij mijn schoonzus. Die roept altijd dat ze niet kan koken en schotelt ons vervolgens allerlei heerlijke gerechten voor. Zoals deze risotto. Het receptje had zij op haar beurt weer uit de Allerhande. Ik heb er het één en ander in aangepast. Niet omdat ik het beter denk te kunnen dan de dames en heren receptenbedenkers bij de Allerhande, maar ik had gewoonweg niet alle ingrediënten in huis en heb ze vervangen door andere. 


Recept voor risotto met pompoen en geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 flespompoen (let op: je gebruikt niet alles)
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout uit de molen

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram risotto (ik gebruik deze)
  • 50 ml marsala*
  • 500 ml warme kruidenbouillon (van tablet)
  • 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 25 gram Parmezaanse kaas (zelf raspen!)
  • 20 gram roomboter
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 flinke handen rucola
  • 15 gram pijnboompitjes (of pompoenpitten, ook leuk)

    * Deze wijn uit Sicilië is vergelijkbaar met port of sherry en wordt vaak gebruikt om mee te koken. Mocht je dit niet in huis hebben, voldoet witte wijn ook prima.

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes. Voor dit recept gebruik je ongeveer 350 gram pompoenblokjes. De overgebleven pompoen kun je gebruiken voor een lekker soepje.
  • Verdeel de stukjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olijfolie en strooi er wat peper en zout over.
  • Rooster de pompoen gedurende zo'n 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven en zet apart.

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet apart.

  • Snipper de ui en knoflook. Verhit de olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan met deksel en fruit de ui en knoflook even goed aan.
  • Schep de rijst erdoor en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn.
  • Roer de Marsala en de kruiden erdoor.
  • Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe en blijf goed roeren. Voeg pas nieuwe bouillon toe wanneer de vorige hoeveelheid door de rijst is opgenomen.
  • Laat de rijst op een zacht pitje gaar worden. Dit heeft in totaal (dus vanaf het moment van het toevoegen van de rijst) zo'n 15 tot 20 minuten nodig. 
  • Haal de pan van het vuur en schep de Parmezaanse kaas, de helft van de geitenkaas en roomboter erdoor.
  • Ook de stukjes pompoen mogen er nu bij, maar houd eventueel nog wat apart voor de garnering.
  • Schep goed door elkaar en laat met het deksel op de pan nog zo'n 5 minuten staan.
  • Schep tenslotte de rucola erdoor en verdeel over twee borden. 
  • Verkruimel de rest van de geitenkaas en eventueel nog wat rucola en stukjes pompoen  over het gerecht. Strooi er tenslotte de pijnboompitjes over en serveer.

    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.