Wij eten bijna wekelijks wel een keer risotto. Enerzijds omdat het zo lekker rustgevend is om te maken (yoga is zó 2017) en anderzijds omdat je er eindeloos mee kunt variëren en het eigenlijk altijd lekker is. Deze vegetarische versie heeft een heerlijk fris-zoete smaak. Doet het uitstekend in combinatie met een glas witte wijn. Bij voorkeur te nuttigen op een zwoele zomeravond in goed gezelschap.
Recept voor risotto met doperwten en munt
Ingrediënten voor 2 personen
- 175 gram risotto
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 75 ml witte wijn
- 500 ml groentebouillon (van een tablet)
- rasp van 1 citroen
- sap van 1/3 citroen
- 1 el dille
- 40 gram roomboter
- 25 gram pijnboompitjes
- 30 gram Parmezaanse kaas (zelf geraspt)
- een handje verse muntblaadjes
- zwarte peper uit de molen
Aan de slag:
- Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem op hoog vuur.
- Fruit de ui enkele minuutjes aan.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
- Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
- Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen.
- Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
- Voeg de doperwten toe en roer deze door de risotto
- Laat de rijst op een laag pitje verder garen.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze bruin-maar-niet-zwart zijn.
- Wanneer de risotto gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de rest van de roomboter in stukjes toe. Ook mag de dille en Parmezaanse kaas er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan. Roer nog één maal goed door.
- Schep de risotto op een gezellig bord. Maal er nog wat zwarte paper uit de molen over en garneer het gerecht met de blaadjes munt en pijnboompitjes.
* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).
Reactie plaatsen
Reacties
En wat doen we met citroensap en -rasp ?