Ik geloof dat jullie inmiddels wel door hebben dat er hier heul vaak risotto gegeten wordt. In de eerste plaats natuurlijk omdat er niets (nou ja, bijna niets dan) boven een goede risotto gaat. Comfortfood to the max als je het mij vraagt. Daarnaast is het maken van risotto niet moeilijk (echt niet) en kun je eindeloos variëren met verschillende smaken en ingrediënten. Deze risotto met verschillende soorten paddenstoelen, spekjes en gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) is een heerlijk bij de herfst passend gerechtje.
Ook zo dol op risotto? Probeer dan ook mijn risotto met venkel en zalm, risotto met rivierkreeftjes en tomaat, vegetarische risotto met wortel en tomaat en risotto met munt en doperwten eens. Succes verzekerd!
Recept voor risotto met paddenstoelen en spekjes
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 150 gram risotto (van goede kwaliteit)
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 10 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
- 100 gram biologische spekblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- een scheut olijfolie
- 100 ml droge witte wijn
- 100 ml gekookt water
- 400 ml warme paddenstoelenbouillon (van een heel blokje)
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 25 gram geraspte Parmezaan (zelf raspen, veel lekkerder)
- 25 gram roomboter
- zwarte peper (uit de molen)
Aan de slag:
- Laat de gedroogde porcini gedurende enkele minuten weken in 100 ml gekookt water. Haal de porcini uit het water (bewaar dit water wel) en knijp het vocht eruit. Snijd de porcini in stukjes en zet apart.
- Snipper de ui, pers de knoflook en hak de paddenstoelen in stukjes (zo fijn of grof als gewenst).
- Bak de spekjes (zonder boter) in een kleine koekenpan met op middelhoog vuur.
- Voeg na enkele minuten de paddenstoelen toe en bak deze mee totdat ze wat geslonken zijn. Ook dit duurt enkele minuten.
- Voeg de tijm, oregano en fijngehakte porcini toe en roer goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
- Verhit de olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en fruit hierin de ui enkele minuutjes aan.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de risotto toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn. Zorg ervoor dat je warmtebron niet te hoog staat, dan verdampt het vocht straks sneller dan de rijstkorrels het kunnen opnemen. Te laag is ook weer niet goed, want dan duurt de garing te lang. Lang verhaal kort, een middelhoog vuur is essentieel voor het maken van de perfecte risotto.
- Giet de witte wijn erbij* en roer tot deze is opgenomen.
- Voeg vervolgens steeds een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Ook het water waarin de porcini geweekt heeft, mag er nu bij.
- Herhaal dit tot de bouillon op is. Wanneer je merkt dat de rijst te droog wordt of aanbakt, voeg dan gerust wat extra bouillon toe.
- Voeg het paddenstoelenmengsel toe, roer goed en laat de rijst op een laag pitje verder garen.
- Wanneer de rijst gaar is (dit duurt in totaal zo'n 20 minuten), neem je de pan van het vuur en voeg je de roomboter in stukjes toe. Ook de Parmezaanse kaas mag er nu bij. Laat met de deksel op de pan nog een paar minuutjes staan.
- Schep de risotto op een bord en maal er nog wat zwarte peper over.
Eet smakelijk!
* en als die fles dan toch opengaat, schenk gerust een glaasje in om voor te proeven. Wijn bevordert het kookproces enorm, maar dat is mijn ervaring (ik wil niemand aan een alcoholverslaving helpen natuurlijk).
Reactie plaatsen
Reacties