Steamed buns met spicy gehakt

Gepubliceerd op 27 oktober 2019 om 11:44

Zoals jullie inmiddels wel hebben kunnen merken, ben ik dol op Azië en de Aziatische keuken. Thais, Indiaas, Vietnamees, Sri Lankaans, Indisch....ik vind alles even lekker en kook het ook graag. Wat mij vooral aanspreekt aan de Aziatische keuken is het gebruik van verse producten en de juiste balans van zoet, zuur, zout en pittig. Deze steamed buns (of gestoomde broodjes, dat mag ook) stonden al heel lang op mijn to cook-lijstje. Het kneden van het deeg is een ietwat plakkerige bedoening, maar verder zijn ze reuze makkelijk. En super smakelijk dus. Heerlijk met zoetzure komkommer. En met koriander natuurlijk. Dat mag, wat mij betreft, nooit ontbreken. En ja, je kunt dat echt leren eten. Ook wanneer je koriander naar zeep vindt smaken. Dat vond ik vroeger namelijk ook. Dus ik ben het bewijs dat je het echt kunt leren waarderen.

Recept voor Aziatische steamed buns met spicy gehakt

Recept voor Aziatische steamed buns met spicy gehakt

Recept voor 4 broodjes:

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1/2 tl bakpoeder
  • een snufje zout
  • sesamolie

  • 200 gram gehakt
  • 2 bosuitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 chilipepertje
  • een stukje verse gember à 1/2 cm
  • 2 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • 2 el limoensap
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • een klein bosje koriander
  • een portie zoetzure komkommer
  • gebakken uitjes

Aan de slag:

  • Meng het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout en de melk goed door elkaar. Het wordt een heel plakkerig deegje, dus dit gaat het best met een rubberen spatel.
  • Kneed het deeg daarna gedurende een paar minuten stevig door. Gebruik hiervoor wat extra bloem om ervoor te zorgen dat de boel niet enorm aan je handen blijft plakken.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke balletjes en rol deze (op een met bloem bestoven werkblad) uit tot ovaaltjes van ongeveer 10 bij 5 cm.
  • Leg de deeglapjes op kleine stukjes bakpapier en bestrijk de bovenkant dun met sesamolie. Je kunt ze nu dubbelklappen.
  • Breng in een pannetje een laagje water (van zo'n 5 cm) aan de kook en hang er een stoommandje boven. Stoom de broodjes per 2 tegelijk in zo'n 10 minuten gaar. Ze zullen nu helemaal opbollen. 

  • Pers de knoflook, rasp de gember en snijd de chilipeper en bosui in dunne ringetjes. Houd de groene en witte ringetjes apart van elkaar.
  • Verhit een el sesamolie in een koekenpan of kleine wok en bak het gehakt rul. Voeg na een minuut of twee de knoflook, gember, het chilipepertje en het witte gedeelte van de bosuitje toe en schep goed door elkaar.
  • Breng het mengsel op smaak met de vissaus, sojasaus, limoensap en basterdsuiker. Proef goed om te bepalen of de smaken goed in balans zijn. Voeg indien nodig nog wat zout, zuur, zoet of pittig toe.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de broodjes en serveer met koriander, gebakken uitjes en wat zoetzure komkommer.

    Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.