Wanneer ik aan mijn wederhelft vraag wat hij wil eten, is zijn antwoord standaard: Aziatisch. En soms nuanceert hij dit iets door erbij aan te geven dat hij zin heeft in Indisch, Thais of Indiaas. En het kan hem allemaal niet pittig genoeg zijn. Ik houd zelf ook heel erg van de Aziatische keuken, maar dat hele pittige hoeft van mij niet zo. Als frisse tegenhanger maak ik er daarom vaak zoetzure komkommer bij. Heerlijk bij Indonesische nasi goreng, een Thaise viscurry of deze steamed buns met spicy gehakt.
Super makkelijk om te maken en je kunt het makkelijk een paar weken bewaren* (dit komt de smaak alleen maar ten goede).
*Bewaar de komkommer in een afgesloten en liefst gesteriliseerde pot in de koelkast en gebruik een schone lepel wanneer je er wat uit wil scheppen.
Recept voor Aziatische zoetzure komkommer
Ingrediënten voor 4 personen*:
- 1 komkommer (ongeschild)
- 1 sjalotje
- 1/2 chilipepertje
- 120 ml witte wijnazijn
- 60 gram kristalsuiker
- 1 snufje zout
* Verdubbel de hoeveelheid wanneer je extra wilt maken voor een later moment.
Aan de slag:
- Breng de azijn samen met de suiker en het zout aan de kook en laat het een paar minuten (op een laag pitje) pruttelen totdat de suiker opgelost is en het mengsel een beetje stroperig begint te worden. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes.
- Snipper het sjalotje en snijd het pepertje in dunne ringetjes.
- Schep de komkommer, de sjalot en het pepertje bij de azijn en roer goed door. Laat staan totdat het volledig afgekoeld is en schep het dan over in een (gesteriliseerde) pot of schaaltje.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties