O, wat houd ik toch van de herfst. Niks ten nadele van de lente en de zomer hoor (ook héél fijn), maar momenteel geniet ik er weer even van dat ik zonder me daarvoor te hoeven schamen weer onder dekentjes op de bank kan liggen. Met grote mokken thee. Of rode wijn (maar dan niet met mokken tegelijk hoor, geen zorgen). En herfstgerechten met van die heerlijke diepe, aardse smaken. Dit met paddenstoelen en pompoen gevulde brood is in dat opzicht echt een topper. Herfst met een Midden-Oosterse twist door het gebruik van hummus, harissa en granaatappelmelasse.
Recept voor een gevuld Turks brood met paddenstoelen & pompoen
Ingrediënten voor 2 tot 4 personen:
- 1 Turks brood (wat ouder mag best)
- 250 gram paddenstoelen (naar smaak)
- 250 gram pompoen (de schil mag je er lekker omheen laten)
- 200 gram hummus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl harissa
- 1 el granaatappelmelasse
- 2 el sojasaus
- 1 el nigellazaad (maanzaad mag ook)
- een handje koriander (of peterselie voor de 'haters')
- olijfolie
- peper en zout
Aan de slag:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Pers de knoflook, snipper de ui en snijd de paddenstoelen en pompoen in stukken van ongeveer een centimeter.
- Maal de komijn in een vijzel tot een grof poeder.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui even aan.
- Voeg de knoflook en de groenten toe en bak een paar minuutjes op wat hoger vuur (goed blijven omscheppen).
- Ook de komijn, harissa, granaatappelmelasse en de sojasaus mogen er nu bij. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door, draai het vuur lager en laat de groenten nog een minuut of 5 zachtjes doorbakken.
- Snijd zo'n 2 cm vanaf de rand het kapje van het brood eruit. Dit gebruik je voor dit recept verder niet, maar kun je natuurlijk nog prima voor van alles en nog wat gebruiken.
- Besmeer de binnenkant van het brood met de helft van de hummus. De rand van het brood besmeer je met wat olijfolie. Dit gaat het best met een kwastje, maar met je vingers of een stukje keukenpapier kan natuurlijk ook. Strooi het nigellazaad (of maanzaad) over de rand.
- Schep het groentenmengsel in het brood en zet het gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verdeel na het bakken de rest van de hummus over het brood en strooi de korianderblaadjes eroverheen.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties