Mayonaise = leven. Meer tekst is wat mij betreft niet nodig, maar voor wie nog overtuigd moet worden....geen patat (of andere vette snacks) zonder klodder mayonaise, broodjes gezond zijn veel lekkerder (en maar iets minder gezond) met mayo en van een flinke lik met de vinger door een pot mayonaise is nog nooit iemand ongelukkig geworden. Oké, voor de houdbaarheidsduur van de overgebleven mayonaise kun je beter een lepel pakken, maar jullie snappen het idee. En het mooie is, zelf mayonaise maken is dus helemaal niet moeilijk! Ook heerlijk met wat knoflook of dragon er doorheen.
Recept voor zelfgemaakte mayonaise
Ingrediënten voor een pot mayonaise:
- 2 eidooiers
- 1 tl mosterd
- een klein scheutje witte wijnazijn
- 175 ml zonnebloemolie
- zout (naar smaak)
Aan de slag:
- Meng de eidooiers samen met de mosterd met een handmixer of garde tot een glad mengsel.
- Giet er een scheutje olie bij en blijf onderwijl goed door kloppen. Het volgende scheutje mag er pas bij wanneer de vorige scheut olie volledig is opgenomen.
- Voeg halverwege een klein scheutje azijn toe en ga door met de olie toevoegen op bovenstaand omschreven wijze.
- Breng de mayonaise op smaak met wat zout.
- Bewaar de mayonaise in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast. Ik houd zelf altijd 1 week aan, maar het proef, ruik en kijk zelf om te bepalen of de mayonaise nog goed is.
Reactie plaatsen
Reacties