Deze heerlijke 'no waste' aspergesoep is gemaakt van de schillen en afsnijdsels van de asperges. Maar i.p.v. dat dit afval alleen gebruikt wordt om een bouillon van te trekken, worden de schillen en houtachtige onderkanten van de asperges volledig gebruikt en gepureerd voor dit soepje. Super lekker met spekjes en bosui.
Het witte goud. Wie is er niet dol op? Maar voor een bundeltje aspergegoud moet vaak diep in de buidel getast worden. Want naast het feit dat we witte asperges gewoon heel erg lekker vinden, zijn deze arbeidsintensieve stengels slechts een paar maanden per jaar verkrijgbaar. En dat maakt dat asperges in vergelijking met andere groenten, behoorlijk duur zijn. Extra zonde dus dat veel mensen de schillen en afsnijdsels van de asperges gewoon weggooien. Maar voor deze lekkere aspergesoep hoef je geen stukje van de asperge meer te verspillen. Geen zin in soep? Dan kun je ook kiezen voor mijn aspergeburgers van schillen en afsnijdsels.
Een mocht je nog inspiratie nodig hebben voor de asperges zelf, dan volgen hier nog wat suggesties:
Asperges met ham, ei en botersaus
Recept voor no waste aspergesoep met spekjes en bosui
Ingrediënten voor 2 personen:
- Schillen en uiteinden van één bos asperges à 500 gram
- 100 gram spekjes
- 1 teentje knoflook
- 2 stengels bosui
- 750 ml groentenbouillon (van anderhalf blokje)
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- peper en zout (naar smaak)
Aan de slag:
- Pers de knoflook en snijd de bosui in dunne ringetjes. Het witte gedeelte gaat straks door de soep, de groene ringetjes worden gebruikt als garnering.
- Bak de spekjes, in de pan waar je straks de soep in gaat maken, zo krokant als jij dat lekker vindt. Ik houd ervan wanneer ze nog een beetje 'vlezig' zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om ze helemaal uit te bakken.
- Schep de spekjes uit de pan, maar laat het vet erin zitten.
- Fruit de knoflook en het witte gedeelte van de bosui een paar minuutjes aan (zorg dat ze niet te bruin worden) en voeg dan de aspergeschillen en -afsnijdsels toe. Bak ook even mee.
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat de soep op een laag pitje ongeveer 30 minuten lekker pruttelen.
- Haal de pan van het vuur af en laat een beetje afkoelen.
- Pureer de soep met een goede staafmixer tot hij volledig glad is. Ik ben zelf nogal fan van deze Tefal Quickchef staafmixer. Je kunt ervoor kiezen om de soep voor de zekerheid nog even door een fijne zeef te halen, maar met een goede staafmixer zou dit niet nodig hoeven zijn.
- Schenk de soep even in een grote maatbeker, kom of pan en zet apart.
- Laat in de soeppan de boter smelten (let op, hij mag niet bruin worden).
- Voeg de bloem toe en roer dit goed door met een rubberen spatel (een garde kan ook, maar een rubberen spatel is veel fijner). Houd dit drie minuten vol om de bloem goed te laten garen.
- Voeg nu met kleine beetjes ongeveer de aspergesoep toe terwijl je stevig door blijft roeren (hoezo naar de sportschool?)
- Schenk de soep in een mooi diep bord en verdeel de spekjes en groene ringetjes van de bosui erover.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties