Marokkaanse linzensoep (lehdes)

Gepubliceerd op 26 augustus 2018 om 09:04

Eigenlijk ben ik niet zo'n fan van linzen, maar op deze manier (gepureerd tot soep) vind ik ze heerlijk! Dat komt natuurlijk voornamelijk door de kruidige smaakmakers die er ook in zitten.

Heerlijk met brood op een koude winteravond. En ja, ik weet dat het nog lang geen winter is. Maar stiekem kijk ik ook best een beetje uit naar die gezellige 'met een dekentje op de bank en de kaarsjes aan-periode'.


Recept voor Marokkaanse linzensoep (lehdes)

Ingrediënten* voor een flinke pan soep (zeker 8 personen):

  • 300 gram rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • een paar wortels
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 flinke eetlepel paprika- of tomatenpuree
  • 1 tl gemberpoeder (laos)
  • 1 tl komijn (even fijnmalen in de vijzel)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gedroogde chilipepers (cayennepeper kan ook)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 1/2 liter groentebouillon (van blokjes)
  • 1 hand verse koriander of peterselie
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • Griekse yoghurt (1/2 el per kom)

 

* al deze ingrediënten zijn te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt.


Aan de slag:

  • Spoel de linzen af onder koud water.
  • Pers de knoflook en snijd de wortels en de uien in grove stukken.
  • Verhit olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui en de knoflook even aan. 
  • Schep de linzen en de wortelen erbij en bak ook deze even mee.
  • Voeg de paprika- of tomatenpuree, tomatenblokjes en alle gedroogde kruiden toe en roer even goed door.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat de soep zo'n 40 minuten lekker pruttelen. 
  • Pureer de soep grof (zodat je nog wel wat linzen kunt zien).
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de soep in een gezellige kom en garneer met een schep Griekse yoghurt en wat koriander of peterselie.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.