Met al die vrolijke kleurtjes is deze rijstschotel een feestje op je bord. De zoete dadels geven in combinatie met de komijn, dille en koriander een Midden-Oosterse touch aan dit gerecht. Heerlijk om te serveren met kip of bij de barbecue.
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 175 gram rijst
- een scheutje olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- een halve chilipeper
- 1 kleine rode paprika
- 1 kleine oranje (of gele) paprika
- 1 kleine courgette
- 8 dadels (7 mag ook of 9 of ...)
- 2 el zwarte olijvenplakjes
- 40 gram pijnboompitten
- 1 tl komijn
- 1 tl gedroogde dille
- een handje verse korianderblaadjes
- 2 lente-uien
Recept voor Midden-Oosterse rijstsalade met dadels, olijven en groenten
Aan de slag:
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Snipper de ui en pers de knoflook. Dat laatste doe ik altijd door de teen knoflook eerst te pletten met een koksmes en vervolgens fijn te snijden.
- Snijd de chilipeper en de lente-ui in zo dun mogelijke ringetjes.
- Snijd de dadels, courgette en de paprika's in kleine blokjes.
- Maal de komijn fijn in een vijzel en hak de koriander fijn.
- Bak de pijnboompitjes goudbruin in een droge koekenpan (blijf hierbij staan, want ze zijn zwart voordat je het doorhebt). .
- Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de ui, knoflook en chilipeper even aan.
- Voeg de paprika en de courgette toe en bak een paar minuutjes mee. Ook de komijn mag er nu bij.
- Haal de pan van het vuur.
- Roer de dadels, olijven, lente-ui, dille en pijnboompitten erdoor en zet apart.
- Voeg de boter bij de rijst en roer goed los (dit gaat het best met een vork).
- Spatel de groenten en koriander voorzichtig door de rijst en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties