Wij gingen vroeger best vaak uit eten. En dan het liefst naar onze favoriete Italiaan in Delft. Daar wisten ze namelijk precies wat we wilden eten, dus dat was wel zo makkelijk. Mijn zus bestelde steevast een pizza Margherita, want die lustte verder niks. Mijn moeder wilde altijd de gamba's, maar dan met extra knoflook en zonder pepertjes (of iets anders zoals het precies niet op de kaart stond). Mijn vader ging dan òf voor een pizza piccante (extra pikant) òf voor de spaghetti alieolio (want zo schreef je dat in mijn beleving). En ik, ik vond vond alles lekker (en dat was als mollige puber dan ook precies een beetje mijn probleem). Maar om nog even op die spaghetti aglio olio e peperoncino terug te komen, inmiddels weet ik dat het geheim daarvan zit in het maken van een olie waarin je de knoflook en pepertjes verwarmt (i.p.v. bakt). Heerlijk pure smaken en super simpel! Wij aten er deze (eveneens heel makkelijke ) geroosterde aubergines bij.
Recept voor spaghetti aglio olio e peperoncino
Recept voor geroosterde aubergine
Ingrediënten voor de spaghetti (2 personen):
- 200 gram spaghetti
- 75 ml olijfolie
- 2 à 3 teentje knoflook
- 1 rood pepertje
- een handje peterselie
- zeezout (uit de molen)
Aan de slag:
- Snijd de knoflook in heel dunne plakjes en het pepertje in ringetjes. Wanneer je niet van heel pittig houdt, kun je ervoor kiezen om de zaadjes van het pepertje weg te laten. Wij laten ze er altijd lekker in zitten.
- Verwarm de olie met daarin de peper en knoflook op een laag pitje. Zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt, het is niet de bedoeling dat de knoflook bruin wordt. Draai na een minuut of vijf het vuur uit en laat de olie staan om de smaken er goed in te laten trekken.
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de pittige knoflookolie bij de afgegoten spaghetti en schep goed door elkaar.
- Hak de peterselie fijn en schep door de spaghetti.
- Breng op smaak met zout uit de molen.
Ingrediënten voor de geroosterde aubergine (voor 2 personen):
- 1 aubergine
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper en zout (uit de molen)
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergine in de lengte in vier plakken.
- Kerf met een scherp mes de aubergine kruislings in zonder dat je ze helemaal doorsnijd (zie foto).
- Sprenkel wat olijfolie over de plakken aubergine en strooi de kruiden erover.
- Maal er vervolgens wat peper en zout over en bak de aubergine op een met bakpapier beklede ovenschaal gedurende zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Reactie plaatsen
Reacties