Tijdens een kookworkshop in Chiang Mai (in het noorden van Thailand), leerde ik dat Thais koken eigenlijk helemaal zo ingewikkeld niet is. Het draait allemaal om de juiste balans tussen zoet, zuur, zout en pittig.
Vissaus, chilipeper, Kaffir-limoenblad, gember, citroengras, limoen, koriander en kokosmelk heb ik eigenlijk altijd op voorraad. Met wat verse groenten en vis tover je daarmee makkelijk een Thaise maaltijd op tafel.
Recept voor Thaise viscurry met garnalen
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 150 gram jasmijnrijst
- 150 gram kabeljauw
- 150 gram grote garnalen of gamba's
- 200 gram Thaise roerbakgroenten (uit een zakje)
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 stukje gemberwortel van ongeveer 1 cm (fijngesneden)
- 1 klein chilipepertje (in dunne ringetjes)
- 4 Kaffir-limoenblaadjes (uit de diepvries van de toko)
- 1 stengel citroengras (gekneusd en in stukken gesneden)
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 2 tl (palm)suiker
- 2 tl limoensap
- 4 tl vissaus
- 1 el olijfolie
Aan de slag:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit de olijfolie in een wok en fruit de uien, knoflook, het pepertje en de gember even aan.
- Bak de vis en de garnalen even mee en giet de kokosmelk erbij.
- de Kaffir-limoenblaadjes en de stukken citroengras mogen er nu bij.
- Voeg de suiker, vissaus en het limoensap toe.
- Ook de kokosmelk mag er nu bij.
- Laat het gerecht een minuut of zes op een laag pitje pruttelen.
- Voeg de laatste twee minuten de roerbakgroenten toe.
- Vis de Kaffir-Limoenblaadjes en de stukken citroengras eruit.
- Schep de rijst op een bord en schep de saus erover. Leg de stukken vis en de gamba's er bovenop.
- Garneer het gerecht met lente-ui of koriander.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties