Ik ben dus dol op quiches en hartige taarten. Ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet wat nu precies het verschil is tussen die twee, maar dat maakt ook helemaal niet uit. Ik hou d'r gewoon van. Heerlijk als lunch of op een buffetje. En je kunt er eindeloos mee variëren. Eigenlijk kan ik niet snel een hartig ingrediënt bedenken wat niet lekker zou zijn in een quiche. Dat maakt het gelijk ook een heel fijne manier om allerhande restjes in te verwerken.
Deze quiche is zéker niet gemaakt van restjes. Ik heb hiervoor de lekkerste groene asperges van alle groene asperges gebruikt. Ik kreeg ze van Astrid Petit van het foodblog BonApetit. In het Limburgse Voerendaal verbouwen zij en haar man asperges (groene en witte) op Lössgrond i.p.v. op zandgrond. En dát proef je!
Recept voor een Italiaanse quiche met gegrilde groene asperges en kaas.
Ingrediënten voor een taart voor 4-6 personen
- 3 plakken bladerdeeg
- 18 halve groene asperges (de bovenste helft)
- 1 ei
- 75 ml slagroom
- 75 ml crème fraîche
- 100 + 25 gram zachte geitenkaas
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram zongedroogde tomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 1 el Italiaanse gedroogde kruiden
- peper en zout uit de molen
De onderste helft van de asperges gooi je natuurlijk niet weg. Gril ze voor door een lekkere salade of maak er een soepje van:
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol de plakken bladerdeeg met een deegroller uit zodat ze nèt wat dunner en daarmee ook groter worden.
- Bekleed de quichevorm (ik heb een rechthoekige van 36 X 13 cm met een losse bodem van Dille & Kamille) met de plakken bladerdeeg. Invetten kan, maar is niet nodig. Laat de plakken een beetje over de rand hangen en druk de naden goed aan.
- Snijd zoveel van de onderkant van de asperges af, dat ze precies in de breedte van de quichevorm passen (zie foto). Groene asperges hoeven niet geschild te worden!
- Verhit een grillpan (zonder olie) op het vuur en gril de asperges om en om totdat deze voorzien zijn van duidelijke grillstrepen (reken op ongeveer 3 à 4 minuten per kant).
- Mix het ei, slagroom en de crème fraîche met een (staaf)mixer tot een glad mengsel.
- Voeg de 100 gram geitenkaas en de Parmezaanse kaas toe en mix nog even goed door elkaar.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en pers de knoflook en voeg toe aan het mengsel. Ook de Italiaanse kruiden mogen er nu door (bedankt, Marlies) 😂
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schenk het beslag in de met bladerdeeg beklede vorm en verdeel de asperges erover.
- Verkruimel de overgebleven geitenkaas over de quiche (zie foto).
- Snijd de overhangende bladerdeeg op de rand van de vorm af (dit gaat het beste door je vinger met enige druk over de rand te laten glijden).
- Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen tot een lauwwarme temperatuur.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
Deze quiche ziet er niet alleen heel mooi uit, maar is ook nog eens ontzettend lekker.
Kortom een verrukkelijke quiche die tot de laatste kruimel op ging. Ga ik zeker een keer proberen. Gelukkig heb ik mijn dochter als helpdesk.