Kaasfondue voor bij de borrel

Gepubliceerd op 11 november 2018 om 17:02

Ik ben dol op kaasfondue. Tot zo'n vier jaar geleden was ik me daar echter totaal niet bewust van. Sterker nog, ik had het daarvoor nog nooit gegeten. Maar vier jaar geleden ging ik voor het eerst met mijn (toen nog) zeer prille liefde mee 'op familieweekend' naar Winterberg. En daar aten we dus kaasfondue. Ik bedenk me trouwens dat ik die avond nogal last had van een enorme kater (niet het dier) van een kerstborrel de avond daarvoor en dat die kaasfondue eigenlijk helemaal niet zo lekker viel. Slecht verhaal dit. Slechte binnenkomer in mijn nieuwe schoonfamilie ook. Anyway, volgens de Winterbergtraditie wordt er dus elk jaar kaasfondue gegeten op vrijdag (en op zaterdag een groot stuk vlees en op zondag bierkip, maar dat terzijde). Deze wordt altijd (volgens geheim recept) door mijn schoonvader gemaakt en is werkelijk verrukkelijk. Dat recept heb ik niet (want...geheim), maar ik heb wel een lekker recept voor een sterk op kaasfondue lijkende kaassaus (laat mijn schoonvader het maar niet horen). Erg lekker om brood of gezellige stengeltjes in te dopen tijdens de borrel. 


Recept voor een snelle kaasfondue bij de borrel

Ingrediënten voor een romantische 2-persoons borrel:

  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 50 ml witte wijn
  • 50 gram geraspte (pittige) kaas*
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

    * Eigenlijk voldoen alle 'smeltende' kaassoorten prima voor dit doeleinde. Een lekkere blauwschimmel doet het er ook goed in!

Aan de slag:

  • Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de kaassaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet). 
  • Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
  • Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
  • Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
  • Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
  • Schenk de wijn erbij en roer goed door.
  • Laat de geraspte kaas smelten terwijl je goed blijft doorroeren.
  • Breng op smaak met peper en  zout en serveer met stukjes (stok)brood, focaccia of iets van die strekking 

Eet smakelijk!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.