Met meer gasten aan tafel die alcohol niet zo waarderen of zich daar, gezien hun leeftijd, beter nog niet aan kunnen wagen, besloot ik om de stoofperen eens zonder alcohol te bereiden. En ik had nooit kunnen denken dat ik dit ooit nog eens zou zeggen, maar die alcohol mis je dus helemaal niet. In tegenstelling zelfs, ik vond ze stiekem veel lekkerder dan wanneer ik ze in rode wijn of port gestoofd zou hebben. Wat frisser en lichter. Heerlijk als bijgerecht (met kerst of zo) of als toetje (met kerst of zo). Je kunt er wat mij betreft ook prima mee ontbijten. Met kerst. Of met Pasen. Of zo.
Recept voor de lekkerste stoofperen zonder alcohol
Ingrediënten voor 12 peertjes:
- 12 Gieser Wildeman stoofperen
- 1 liter appelsientje bosfruit
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram blanke rozijnen
- 1 citroen
- 3 kaneelstokjes
- 5 steranijs
- 5 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- water
Aan de slag:
- Schil de peertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Probeer de onderkanten wat rechter te schillen, zodat de peertjes mooi rechtop kunnen staan.
- Boen de citroen schoon en snijd deze in tweeën en beide helften vervolgens in vier partjes.
- Zet de peertjes in een grote soeppan. Het is het fijnst wanneer de peertjes mooi rechtop naast elkaar op de bodem van de pan kunnen staan.
- Schenk het bosvruchtensap in de pan en vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
- Voeg de suiker, rozijnen, citroen, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en laurierblaadjes toe.
- Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
- Zodra dit het geval is, zet je het vuur laag en laat de peertjes in ongeveer 1 à 2 uur pruttelen totdat ze gaar (en zacht) zijn.
- Vis de partjes citroen nu uit de pan. Deze kunnen voor een bittere smaak zorgen wanneer je ze te lang in de pan laat.
- De peertjes kunnen het best een dag voor gebruik gemaakt worden, de smaken kunnen dan lekker in de peertjes trekken.
Reactie plaatsen
Reacties