Geroosterde spruitjes en aardappelen

Gepubliceerd op 20 maart 2019 om 16:55

Het risico lopend dat mijn moeder flauwvalt bij het zien van dit recept (en mijn lovende woorden erover), heb ik me hier toch een lekker recept met spruitjes voor jullie! Want ja, ik was zo'n kind dat geen spruitjes lustte. Maar dan ook echt niet. Ik kreeg ze niet weg, hoe zeer mijn ouders ook met mij onderhandelden (je hoeft er maar 3) en mij lekkere toetjes beloofden. Vanaf het moment dat ik mijn ouderlijk huis inruilde voor een studentenkamer en de daarbij behorende ongezonde levensstijl heb ik nooit meer een spruitje aangeraakt. En dat zat me toch niet helemaal lekker. Als foodie zijnde. Geïnspireerd door Nigella (DE Nigella) en Jamie (wie?) is dit recept met geroosterde aardappel, spruitjes, zongedroogde tomaatjes en heel veel knoflook ontstaan. En dat is me toch een topper!


Recept voor in de oven geroosterde aardappelen en spruitjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Kruimige aardappelen (zoveel als je gewend bent voor 2 personen)
  • 250 gram spruitjes
  • 1/2 citroen
  • 2 X 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl rozemarijn (gedroogd)
  • 1 tl Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 4-6 zongedroogde tomaten op olie
  • een handje geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas 
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Pers één teentje knoflook en meng dit met de helft van de olijfolie en de Italiaanse kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in tweeën. Kook de aardappelen in zo'n 15 minuten gaar. Giet af, schud ze met een deksel op de pan even flink door elkaar en laat ze uitwasemen. De aardappelen zullen hierdoor een wat grovere structuur krijgen, wat maakt dat ze later lekker knapperig worden in de oven. Giet de kruidenolie bij de aardappels en schud nogmaals goed door elkaar.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden.
  • Rasp de schil van de halve citroen en pers het sap eruit. 
  • Pers de tweede teen knoflook en meng met de overgebleven olie. Voeg de rozemarijn, de citroenrasp en ongeveer 2 el van het sap toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de kruidenolie toe aan de spruitjes en meng goed door elkaar.
  • Schep de aardappelen, spruitjes, en zongedroogde tomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • De aardappelen plet je nog even met een vork of stamppotstamper (naar idee van Jamie Oliver) .
  • Bak het gerecht gedurende zo'n 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Strooi de geraspte kaas over het gerecht en zet de bakplaat nog een minuut of drie in de oven.

    Eet smakelijk! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.