3 recepten met boerenkool (die ik wèl lekker vind)

Gepubliceerd op 16 maart 2018 om 10:16

Ik ben een makkelijke eter en was dat als kind ook al. Boerenkool heeft mij echter nooit kunnen bekoren (en dat is de subtiele manier om te zeggen dat ik het om te gruwelen vond). Gelukkig mocht ik van mijn moeder drie dingen kiezen die ik echt niet lustte en kreeg ik iets anders wanneer er boerenkool, spruitjes of hutspot op het menu stonden. De laatste twee heb ik in de loop der jaren leren waarderen, maar boerenkool heeft me nooit kunnen overtuigen. Dit zat mij (als enthousiaste hobbykok) toch niet lekker, dus hierbij presenteer ik jullie (met gepaste trots) drie gerechten waarin ik boerenkool wel te hachelen vind.

Pasta met vegetarische gehaktballetjes en Italiaanse groenten in tomatensaus

Als ambassadeur van de Albert Heijn mag ik regelmatig nieuwe producten uitproberen. Zoals bijvoorbeeld deze Italiaanse roerbakgroenten met broccoli, kastanjechampignons, bosui en Cavolo Negro. Lekker! Totdat ik erachter kwam dat die Cavolo huppeldeflup een Italiaanse boerenkoolsoort bleek te zijn. Ik moest er dus echt aan geloven: iets lekkers maken met boerenkool. En (al zeg ik het zelf) dat is uitermate goed gelukt. Dit vegetarische Italiaanse roerbakgerecht heeft me overtuigd...boerenkool kan heel lekker zijn (zolang er maar geen worst en kuiltje jus aan te pas komt). 

 

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gram pasta (tagliatelle)
  • Een scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 zak Italiaanse roerbakgroenten met o.a. Cavolo negro (400 gram)
  • 1 verpakking vegetarische balletjes
  • 1 blikje tomatenstukjes van 400 gram
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • Enkele snippers Pecorino

 

Aan de slag:

  • Bereid de pasta zoals op de verpakking beschreven staat.
  • Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan.
  • Fruit de ui en knoflook even aan.
  • Bak de gehaktballetjes (zonder gehakt) even mee en voeg de groenten mee. Bak ook deze een paar minuutjes mee.
  • Voeg de tomatenblokjes en de kruiden toe en laat nog een paar minuutjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de groenten met de pasta en de Pecorino.

Boerenkoolchips à la Rens Kroes

In Amerika is 'Kale' superhot. Het wordt er aan de man gebracht onder de noemer 'superfood' en verwerkt in smoothies, ontbijtmuffins (ja echt) en als chips. Niet te doen, leek me. Boerenkool blijft boerenkool, welke naam je er ook aan geeft, maar ik heb me er toch aan gewaagd. De Nederlandse koningin van de superfoods Rens Kroes had nog wel een receptje voor me en ik moet eerlijk bekennen dat ik aangenaam verrast was. Krokant, een soort van op je tong smeltend en ... best lekker. Een hele bak vond ik iets teveel van het goede, maar een handje of wat vormde een lekker (en übergezond) tussendoortje. Ook leuk om over een ander gerecht te strooien ter decoratie (pannenkoeken zou ik in dit kader niet aanraden).

Ingrediënten (voor een bakje zoals op de foto):

  • 100 g boerenkoolbladeren (gewoon zo'n zak nemen, niks meer aan doen)
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl sesamzaad

 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de bladeren in een kom.
  • Voeg daarna de olie, sojasaus en wat sesamzaad toe.
  • Hussel alles door elkaar en leg de bladeren op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de boerenkoolchips tussen de 6 en 12 minuten, afhankelijk van de oven. Houd ze goed in de gaten, want ze kunnen redelijk snel zwart blakeren.
  • Haal de chips uit de oven als ze lekker crispy zijn.

Enjoy!


Boerenkoolsalade met citrus en vijgen

Deze salade heeft me pas echt..echt overtuigd! Boerenkool is lekker! Het voordeel van het eten van rauwe boerenkool, is dat die afschuwelijke voor boerenkool zo karakteristieke geur, achterwege blijft. 

 

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 300 gram verse en zeer fijngesneden boerenkool (zo'n zak van de versafdeling)
  • Vijgen (2 à 3 per persoon)
  • 100 gram gorgonzola
  • Sap van 1 (pers)sinaasappel
  • Honing
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • Een handje walnoten
  • 1 rode paprika (fijngesneden)
  • Peper en zout (uit de molen) naar smaak

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Snijd de vijgen vanaf het topje in vier partjes (maar houd ze aan de onderkant aan elkaar).
  • Leg de vijgen in een ovenschaal en trek ze een beetje open.
  • Stop de gorgonzola ertussen en schenk er wat honing overheen. Daarop leg je een walnoot.
  • Dit gaat 8 minuutjes op 190°C in de oven, in een ovenschaal.
  • Doe intussen de boerenkool in een grote mengkom en voeg de verse sinaasappelsap en de appelciderazijn toe.
  • Masseer (ja echt) de salade enkele minuten met gewassen handen, waarbij je de salade goed fijnknijpt tussen je vingers. Hiervan zal de boerenkool zachter worden.
  • Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze goudbruin verkleuren. Blijf erbij, want voor je het weet zijn ze zwart!
  • Snijd vervolgens de paprika in kleine stukjes (of reepjes) en hak de overgebleven walnoten in stukjes.
  • Voeg alle resterende ingrediënten bij de boerenkool en schep het geheel goed door. 
  • Serveer de vijgen op de boerenkoolsalade.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.