Ik kook het liefst volgens het 'een beetje van dit en een beetje van dat-concept'. Dat is waarschijnlijk ook direct de reden waarom ik niet zo vaak iets bak. Want bij het bakken van taarten, cakes of koekjes is het precies afwegen van ingrediënten juist erg belangrijk. Het is dan eigenlijk ook best een beetje een wonder dat deze taartjes zo goed gelukt zijn. Ik was begonnen met het heel precies opvolgen van een recept voor een Siciliaanse ricottataart, toen ik erachter kwam dat ik niet alle ingrediënten in huis had. Het werd verder een kwestie van improviseren (en een enorme bende in de keuken), maar het resultaat mag er eigenlijk best wel zijn. Ik was gelukkig wel zo slim om aantekeningen te maken, dus jullie kunnen nu gewoon dit recept heel precies opvolgen. Wel goed afwegen, hè!
Recept voor taartjes met ricotta en frambozen
Ingrediënten voor een taartje voor 6 personen:*
- 100 gram volkoren biscuitjes
- 30 gram roomboter + 1 klont voor het invetten
- 1 ei
- 60 gram (riet)suiker
- een snufje zout
- 30 gram roomboter (op kamertemperatuur!)
- 1 tl citroensap
- 1 tl vanille extract
- 4 gram bakpoeder
- 20 gram bloem + 1 el voor het invetten
- 200 gram ricotta
- 100 gram frambozen (diepvries)
- poedersuiker en muntblaadjes
* Je kunt kiezen voor 1 springvorm met een diameter van 22 cm of 6 kleine bakvormpjes voor 1-persoons taartjes.
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de vorm/ vormpjes in met boter en bestrooi met bloem totdat alle randen met een dun laagje bedekt zijn. Dit gaat het best door de vorm alle kanten op te draaien en het overtollige bloem er vervolgens uit te kieperen.
- Vermaal de koekjes in een hakmolentje of keukenmachine tot kruimels.
- Smelt 30 gram roomboter in een steelpannetje en roer de koekkruimels er doorheen.
- Schep de koekkruimels in de vorm/ vormpjes en druk deze met de bolle kant van een lepel plat.
- Klop (met de mixer) het ei met de suiker en het zout totdat het er romig uitziet.
- Klop beetje bij beetje de boter erdoor tot deze volledig is opgenomen.
- Ook het citroensap en vanille extract mag er doorheen.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel en spatel het erdoorheen.
- Houd een paar mooie frambozen apart voor de garnering en snijd de rest fijn.
- Spatel de fijngesneden frambozen en ricotta voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het mengsel over de koekbodem(s).
- Bak de taart in circa 40 minuten gaar. wanneer je voor kleine vormpjes hebt gekozen, zal 25 minuten voldoende zijn. Om de gaarheid van de taart te controleren, prik je er een satéprikker in. Komt deze er schoon uit, dan is de taart gaar.
- Laat de taart/ taartjes volledig afkoelen. Garneer met poedersuiker, frambozen en muntblaadjes
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties