Pindakaas...wie is er niet groot mee geworden? Ik dus. In tegenstelling tot dat ventje van de reclame* kon je mij als kind echt niet blij maken met een boterham met pindakaas. Ik hoop niet dat ik mijn geringe lengte daaraan te danken heb.
De laatste jaren ben ik die plakkerige pindapasta steeds meer gaan waarderen. Helemaal als katerontbijt werkt het uitstekend voor mij. Het maken van pindasoep stond al lang op mijn to cook-lijstje. Ik wilde eigenlijk voor het originele Surinaamse recept met kippenpoten, zoutvlees en groene kookbananen gaan, maar heb wegens gebrek aan zowel tijd als bovenstaande ingrediënten voor deze (bijna) vegetarische variant gekozen. Ook lekker.
Recept voor pittige pindasoep
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ui (geschild en gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geschild en geperst)
- 1 cm verse gember (geschild en geraspt)
- 2 aardappelen (geschild en in blokjes)
- 1 el zonnebloemolie
- 2 tl sambal
- 4 el ketjap
- 2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 500 ml kippenbouillon (van tablet)
- 200 ml kokosmelk
- 100 gram pindakaas
- sap van een halve limoen
- 400 gram verse (Aziatische) roerbakgroenten
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 30 gram ongezouten pinda's
- een handje bosui, koriander of peterselie
- cassave of kroepoek
Aan de slag:
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, gember en sambal even aan.
- Voeg de aardappel en tweederde van de soepgroenten toe en schenk de bouillon en kokosmelk erbij.
- Kneus de stengel sereh met de achterkant van een koksmes en snijd de stengel in drie stukken. Voeg toe aan de soep.
- Breng de soep aan de kook en laat daarna nog ongeveer 15 minuten op een laag pitje pruttelen. Voeg na een minuut of 10 de ketjap, pindakaas en ketoembar toe.
- Haal de soep van het vuur, verwijder de stukken sereh en pureer met een staafmixer (of in de blender) tot de gewenste dikte.
- Schenk de soep terug in de pan en schep de rest van de soepgroenten erbij. Ook het limoensap mag er nu bij. Zodra de soep kookt, zet je het vuur direct uit.
- Serveer de soep met wat bosui, koriander of peterselie en wat cassavechips of kroepoek.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties