Zelf brood bakken behoorde tot voor kort helaas niet tot mijn talenten. Ter illustratie hoef ik alleen het woord 'baksteen' maar te noemen en iedereen weet voldoende, lijkt me. Een zoektocht op het wereldwijde web leerde mij dat er wel een miljoen verschillende manieren lijken te zijn om zelf brood te bakken en ik kan je vertellen dat ze me allemaal even ingewikkeld lijken. Het recept voor deze super makkelijke witte bolletjes is een combinatie van verschillende recepten en een beetje logische nadenken. En dan blijkt dat broodbakken toch helemaal niet zo ingewikkeld te zijn....
Ik gebruikte deze bolletjes om mijn vegetarische rode koolburgers op te serveren.
Zelf super makkelijke harde witte bolletjes bakken
Ingrediënten voor 6-8 kleine bolletjes:
- 250 gr bloem
- 150 ml lauwwarm water
- 1 tl suiker
- 4 gr gedroogde gist
- 5 gr zout
- olie
- maanzaad, sesam of nigellazaad
Aan de slag:
- Meng de suiker en gist met het lauwwarme water. Roer goed door en laat dit 10 minuten staan.
- Doe de suiker en bloem in de mengkom van een standmixer. Voeg de vloeistof toe en laat minstens 10 minuten kneden (met de deeghaken) op een middelmatige stand. Met de hand kan het ook, maar dan moet je iets langer doorkneden.
- Haal het deeg uit de mixer, maak er een bal van en leg het in een met olie ingevette kom.
- Trek plasticfolie over de kom en zet hem ergens op kamertemperatuur om (tenminste) een uur te rijzen.
- Na een uur moet het deeg in volume verdubbeld zijn.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de lucht eruit.
- Verdeel het deeg in 6-8 bolletjes en bol ze op (hier zou ik gewoon even een filmpje voor opzoeken).
- Laat de bolletjes onder een nat gemaakte theedoek nog zo'n 20 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bestrijk de broodjes met een kwastje met wat water en strooi er maanzaad, sesam of nigellazaad over. Wanneer je dit niet in huis hebt, kun je er ook wat Italiaanse kruiden overheen doen.
- Bak de broodjes in zo'n 15 à 20 minuten goudbruin en gaar.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik neem aan dat je het zout in de kom moet doen met de bloem? Je hebt namelijk eerder al de suiker, gist en het water gemengd.