Tijdens onze roadtrip van afgelopen zomer door voornamelijk Frankrijk hebben we (uiteraard) heerlijk Frans gegeten. Van confit de canard tot Franse uiensoep of bouillabaisse. En altijd met een crème brûlée na, want ... nou ja, dat hoef ik natuurlijk helemaal niet uit te leggen.
Wat deze lasagne dan met die Franse keuken te maken heeft? Precies niks natuurlijk, maar we aten 'm wel tijdens onze vakantie in Frankrijk. De lekkerste lasagne ooit. Mocht je ooit in Eguisheim komen, dan kan ik je restaurant "I Soliti Ignoti" van harte aanbevelen (wel ff reserveren). Echte Italianen (en da's ook direct de enige taal die het echtpaar spreekt, de rest moet je met handen en voeten doen) met echt Italiaans eten. Zonder poespas of torenhoge toeristenprijzen.
En zoals het een echte foodie betaamt, moest ik deze lasagne thuis natuurlijk precies namaken. Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken naar het perfecte recept hiervoor. De lasagne van mijn foodievrienden Pauline en Pasqualino van het foodblog Da Noi was de inspriratie voor dit recept. Alleen waar dit leuke echtpaar nooit (NOOIT) bechamelsaus gebruikt voor de lasagne, doe ik dat altijd (ALTIJD). Want hé, elke gelegenheid om bechamel te gebruiken moet je gegrepen worden, vind ik. Maar daar waar ik voorheen altijd even een snelle tomatensaus in elkaar flanste, heb ik nu een (bijna) echte ragù gemaakt. Een saus die na een uur of drie pruttelen op z'n lekkerst is. En dat proef je. En nu wil ik nooit meer anders.
Recept Italiaanse lasagne met (bijna) echte ragù en bechamel
Ingrediënten voor 4 personen:
- lasagnebladen (6 à 8)
- 75 gram Parmezaanse kaas
Voor de ragù* - 500 gram half om half gehakt
- 100 gram spekjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 bouillonblokje (rundvlees)
- 300 gram soepgroenten (gewoon zo'n zakje)
- 2 blikken tomatenblokjes
- een bosje Italiaanse kruiden (salie, oregano en tijm)
- 100 ml water
- 100 ml rode wijn
Voor de bechamel: - 60 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 600 ml melk
- 50 ml kokend water
- 1 teentje knoflook
- 75 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout
* Verdubbel de hoeveelheid ingrediënten voor de ragù en vries de helft van de saus in voor een snelle lasagne op een drukke dag.
Aan de slag:
- Bak de spekjes aan in een grote braadpan totdat ze beginnen te bruinen, maar nog niet krokant zijn). Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier (het spekvet wordt niet meer gebruikt).
- Bak nu het gehakt in 2 à 3 porties bruin (boter of olie is niet nodig) en laat ook dit op keukenpapier uitlekken.
- Verhit wat olijfolie en fruit de ui en knoflook hierin totdat deze zacht worden en licht beginnen te kleuren.
- Voeg de groenten toe en bak een minuut of twee mee.
- Blus af met de wijn.
- Voeg de tomatenblokjes, het gehakt, de spekjes, het water en de Italiaanse kruiden toe. Verkruimel het bouillonblokje over de saus en roer goed door.
- Breng de saus aan de kook en draai het vuur daarna zo laag mogelijk (zet de pan hiervoor op je kleinste pitje).
- Laat de saus gedurende zo'n 3 uur pruttelen. Roer af en toe voorzichtig door en voeg eventueel een scheutje water toe wanneer je denkt dat het vocht te snel verdampt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal het schilletje van het teentje knoflook en smeer het pannetje wat je gaat gebruiken voor de bechamelsaus ermee in (het teentje gebruik je verder niet).
- Smelt de boter in het met knoflook ingesmeerde pannetje op laag vuur (niet bruin laten worden, dan wordt het een heel andere saus).
- Meng er de bloem door en laat een minuut of drie garen (echt doen, anders smaakt je saus straks heel melig). Roer goed door.
- Voeg de melk al roerend (met een garde) scheutje voor scheutje toe.
- Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Dit duurt zo'n vijf minuten.
- Roer de Parmezaanse kaas door de saus heen, breng op smaak met peper en zout en zet apart.
- Niet schrikken Pauline en Pasqualino: Pureer de ragù even kort met de staafmixer totdat de saus een grove korrelige structuur heeft.
- Schenk 50 ml kokend water door de bechamelsaus en roer goed door.
- Schep een derde van de ragù op de bodem van een ovenschaal. Leg er 3 (of 4) lasagnabladen op en druk deze goed in de saus.
- Schep wederom een derde van de ragù op de lasagnabladen en schenk daar een derde van de bechamelsaus over.
- Leg hier weer 3 (of 4) lasagnabladen op en druk goed aan.
- Schep de rest van de ragù erover en daarover alle bechamelsaus.
- Verdeel de geraspte Parmezaan erover.
- Zet het gerecht gedurende zo'n 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties