Plaattaart met courgette en geitenkaas

Gepubliceerd op 12 mei 2019 om 17:12

Ik had deze plaattaart voorbij zien komen bij mijn lieve collegablogger Joorkitchen en hij zag er zó lekker (en makkelijk) uit, dat ik hem direct op mijn 'dit wil ik ook nog eens koken/ bakken-lijstje' zette. Zo geschiedde en het resultaat mocht er zijn! Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door de mascarpone uit het originele recept te vervangen door geitenkaas en er o.a. honing en dille aan toe te voegen. 

Recept voor een plaattaart van bladerdeeg met courgette en geitenkaas

Ingrediënten:

  • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 1 kleine gele courgette*
  • 1 kleine groene courgette
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 75 gram verse spinazie
  • 25 ml room
  • 1 tl honing
  • rasp en sap van een halve kleine citroen
  • 25 gram Pecorino (geraspt)
  • een paar takjes verse dille 
  • een handje pijnboompitjes
  • 1 el olijfolie van goede kwaliteit
  • peper en zout (uit de molen)

    * Wanneer je geen gele courgette kunt vinden, voldoen twee groene natuurlijk ook. Ziet er iets minder kleurrijk uit, maar doet niets af aan de smaak. 

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Maak van de 5 plakken bladerdeeg een rechthoek (dit vereist wat snij- en plakwerk). Zorg ervoor dat je de naden goed aandrukt.
  • Leg de lap bladerdeeg op een stuk bakpapier en rol hem naar alle kanten wat verder uit met een deegroller. Ook kun je het bladerdeeg voorzichtig wat oprekken (pas op dat de boel niet scheurt). Maak de randen recht en leg de lap bladerdeeg (inclusief bakpapier) op een bakplaat.
  • Snijd de courgettes in dunne plakjes (je hebt waarschijnlijk niet alle courgette nodig, dus begin met de helft van beide).
  • Maal de geitenkaas met de room, spinazie, 3 takjes dille, honing en het citroensap spinazie in een keukenmachine of hakmolentje tot een gladde massa. Breng op smaak met wat peper en zout.

  • Smeer het bladerdeeg in met het mengsel tot ongeveer 1 cm vanaf de randen. 

  • Verdeel de courgetteplakjes om en om over het bladerdeeg en strooi daar de pijnboompitjes, citroenrasp en de helft van de Pecorino over.

  • Druppel er nog wat olijfolie overheen en bak de plaattaart in 25 minuten af in de voorverwarmde oven.

  • Strooi voor het serveren de rest van de Pecorino erover en maal er nog wat peper overheen. En in het kader van 'het oog wil ook wat'kun je er nog wat kleine takjes dille op leggen.

    Eet smakelijk!

Ben je nou net zo enthousiast over plaattaarten als ik, dan zou ik ook mijn variant met witlof, peer en gorgonzola eens uitproberen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.