Appel-uienchutney met oregano en tijm

Gepubliceerd op 15 maart 2019 om 17:19

Wanneer ik nieuwe recepten bedenk, probeer ik me altijd voor te stellen welke smaken daar goed bij zouden passen. Toen ik onlangs op het idee kwam om een rode koolburger (ja echt) te maken, moest ik daarbij natuurlijk direct aan appeltjes denken. Ik heb deze klassieke combinatie een Midden-Oosterse twist gegeven door het gebruik van kruiden en specerijen uit die regio. Ik at de chutney dus bij de eerdergenoemde vegetarische rode koolburgers, maar hij zou ook uitstekend passen op een kaasplankje. 

Recept voor een appel-uienchutney met oregano en tijm 

Ingrediënten voor 1 pot:

  • 2 uien
  • 1 zoet-zure appel
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 75 ml water
  • 10 gram boter

Aan de slag:

  • Pel de uien, snijd ze in tweeën en vervolgens in dunne halve maantjes.
  • Schil en rasp de appel.
  • Verhit een klontje boter in een steelpannetje en fruit de uien aan totdat ze wat zachter worden.
  • Voeg de appel toe en bak even mee. 
  • Alle ingrediënten (behalve het water) mogen er nu bij. Schep goed om en bak nog een minuut of 2 mee.
  • Voeg het water toe en laat de chutney een minuut of 20 op een zacht pitje pruttelen totdat de uien zacht zijn en al het vocht is opgenomen.
  • Giet de chutney in een pot en laat het afkoelen. Wanneer je een schone pot gebruikt, blijft  de chutney in de koelkast ongeveer een week goed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.