10 vragen aan ... Suus Kookt

Gepubliceerd op 3 oktober 2019 om 13:57

Wanneer je het blog van SUUSKOOKT opent, vallen direct haar prachtige en lichte foodfoto's op. Haar blog ziet er sowieso prachtig uit. En da's niet gek ook, want deze leuke foodie is eigenlijk vormgeefster van beroep. Een digital designer om precies te zijn. Wat er eigenlijk op neer komt dat Suzanne websites en applicaties ontwerpt. En binnenkort kan ze het vormgeven van een kookboek toevoegen aan haar CV. Suzanne is namelijk verantwoordelijk voor de vormgeving van het binnenwerk van het bitterballenkookboek van niemand minder dan Ilona de Wit van Worstenbrood en Wijn. En mensen, ik heb al even mogen spieken en het wordt werkelijk prachtig! Ik ben super trots dat Suus (ik mag Suus zeggen. En jullie trouwens ook) mijn 10 vragen wilde beantwoorden. Ik wens jullie veel leesplezier!


1. Stel jezelf eens voor... 

Mijn naam is Suzanne, maar iedereen kent mij als Suus. Mijn liefde voor koken is al op jonge leeftijd ontstaan. Mijn vader is een echte barbecue-gek en daarnaast gingen we ook vaak uit eten. Ik hield altijd al van eten, maar kookte zelf eigenlijk nooit. Tot het moment dat ik de pakjes en zakjes van mijn moeder zat was en ik zelf wat begon te stuntelen in de keuken. Ik wilde liever koken met verse ingrediënten en vond het ook heel leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Eenmaal het huis uit leerde ik heel veel nieuwe dingen koken (en eten) in mijn studentenkeukentje. Vooral ook wat niet lekker is - haha. Toen mijn studie voorbij was moest ik mijn studio uit en kwam ik weer bij mijn ouders terecht. Daar vond ik het lastig dat ik ineens niks lekkers meer op tafel kon toveren. Er werd veelal voor me gekookt. Heel lief natuurlijk, maar ik wilde veel liever zelf koken. Zo ben ik SUUSKOOKT begonnen. Dit is nu iets meer dan een jaar geleden en ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet en leuke dingen gedaan door mijn blog, dat had ik nooit verwacht. Daarnaast ben ik ook best wel een beetje trots op wat ik bereikt heb. Die ruim 1300 volgers op Instagram bijvoorbeeld. Voor veel mensen zal het niks voorstellen, maar ik ben er retetrots op.

2. Hoe kun je jouw manier van koken omschrijven?

Ik vind het leuk om wat aan te rommelen en nieuwe dingen uit te proberen. Zo wil ik me nog eens wagen aan al de challenges van Claudia van Food From ClaudNine. Brood, baklava, souffle, staan allemaal nog op de planning. Hier hou ik trouwens een handig lijstje voor bij in mijn mobiel. Als ik iets tegenkom in een restaurant, op iemands blog of via via dan zet ik het erop. Die lijst is inmiddels echt gigantisch lang. Er zit ook niet echt logica in de lijst. Koken is voor mij echt een hobby, dus ik maak wat me leuk en lekker lijkt. Wel ben ik minder bezig met bakken dan met koken. Bakken komt vaak heel precies, daar ben ik niet zo goed in. Ik doe liever “een beetje van dit en een beetje van dat”.
Het enige consistente wat ik doe is barbecueën met mijn vader. Bij de eerste zonnestralen wordt bij ons de barbecue en rookoven aangezet. We maken dan bijvoorbeeld een groot stuk buikspek of picanha. Ook hierbij proberen we veel dingen uit en passen we de recepten aan naar onze eigen smaak. Het stomme is, daar heb ik dus geen een recept van op mijn blog staan. Misschien wordt dat eens tijd.

3. Wat is onmisbaar in jouw keuken?

Zonder twijfel de blender. Ik heb zo’n ding waar ook een deksel bij zit. Dus als ik dan een sausje maak, kan ik het zo in de koelkast zetten. Ik gebruik hem echt voor alles. Saus, soep, smoothies, pesto, je kan het zo gek niet bedenken.

4. Wat vind jij echt niet lekker?

Je zou van een foodie verwachten dat die veel zou lusten, maar er zijn best wel wat dingen die ik niet lekker vind. Zo ben ik niet gek op pindakaas, dadels, witlof (tenzij met kaas en ham, maar dan lust iedereen het toch?), blauwe kaas, rozijnen (blegh). Ik vraag me wel eens af of ik de enige ben die het opvalt dat in bijna alle pakken cruesli rozijnen zitten. Tegenwoordig maak ik het daarom gewoon zelf.

5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?

Ik moet zeggen dat ik nog nooit in een sterrenrestaurant heb gegeten. Dat wil ik heel graag nog eens doen. Maar ik heb wel een leuke tip! Dat is “Kees, drinken, eten en drinken” in Amsterdam. Ik heb hier eens met collega's gegeten en dat was echt heel leuk. Die man staat met zoveel passie in de keuken, zijn enthousiasme is erg aanstekelijk. In het restaurant eet je wat de pot schaft en elke twee weken maakt Kees een nieuw menu. Zo’n menu bestaat vaak uit vaak 5 gangen met bijpassende wijntjes. Volgens mij kan je ook voor minder gangen kiezen, maar waarom zou je? Het lekkerste vond ik de Kandratiki die we aten, dat is een Surinaamse vis. Deze werd geserveerd in een saus van witte wijn, peterselie en erwtjes. Die saus wil ik altijd nog eens proberen na te maken.

6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?

Heb je even? Er zijn echt heel veel recepten die ik maakte en die mislukten. Vaak smaken de gerechten prima, maar is er iets kleins mis. Zoals te veel vocht, net iets te zoet of het is niet mooi genoeg voor een foto. Ik ben wat dat betreft best wel een perfectionist. Ik zet niet graag een recept op mijn blog dat voor mijn gevoel nog niet af is.
Het grappigste is denk ik wel dat ik eens de chili pakte in plaats van de kaneel. Dat was niet zo’n aangename verrassing toen ik een hapje nam – haha.

7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?

Allereerst Jamie Oliver, alles lijkt zo makkelijk wanneer hij kookt. Ik keek vroeger altijd zijn “15-minutes” programma op tv, waar hij heel snel fantastische gerechten in elkaar flanste. Door hem is ook mijn enthousiasme voor koken ontstaan. Het zag er zo allemaal gemakkelijk uit, dat moest zelfs ik kunnen! Later kwam ik erachter dat het eigenlijk gewoon onmogelijk is om deze gerechten in 15 minuten op tafel te zetten...

Daarnaast zijn mijn voorbeelden toch wel de foodies die ik ken van Instagram. Waaronder jij! Ik ben soms echt nog een broekie als het aankomt op koken en ik heb echt gigantisch veel geleerd van anderen.
Aaaaahhhh, super lief Suzanne. Ik kijk om mijn beurt de kunst van het maken van mooie foodfoto's weer bij jou af.

8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?

Mensen denken vaak veel te moeilijk na over koken. Begin gewoon met iets makkelijks zoals een lekkere maaltijdsalade of pasta. Dat kan bijna niet fout gaan! Gewoon doen!

9. Welke dromen heb jij nog op het gebied van eten?

Ik wil een aantal leuke workshops gaan volgen. Welke precies dat moet ik nog even zien. In ieder geval één van de barbecue-workshops van Jord Althuizen. Samen met Renate (van Food Life Love Being) bedachten we laatst dat het gaaf zou zijn om dat eens met allemaal vrouwen te doen. Dat wil ik dus nog eens organiseren. Oeh leuk, ik kom zeker!
Daarnaast wil ik eens iets doen met ijs, ik ben dol op ijs. Misschien een leuke receptenreeks of een e-book. Maar dat zal nog wel even duren. Ik wacht nu eerst met smart op het bitterballenkookboek van Ilona (Worstenbrood en Wijn).

10. Wat is jouw succesrecept?

Als ik mijn statistieken moet geloven is dat pasta met spinazie en zalm. Deze wordt elke week gigantisch vaak bekeken. Waarschijnlijk omdat hij zo ontzettend makkelijk is om te maken. Het is echt een studentengerecht. Op barbequeverjaardagen doet onze pulled pork het altijd goed. Met onze zelfgemaakte barbecue en knoflooksaus.


Zelf vind ik mijn risotto met spinazie en Parmezaanse kaas helemaal geweldig, dat is echt comfort food. De risotto staat niet op mijn blog. Maar dit is het recept:

  • 400 gram risottorijst
  • 1 liter bouillon
  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Een scheut droge witte wijn
  • 400 gram spinazie
  • Flink wat Parmezaanse kaas (ongeveer 150 gram)

 

  1. Fruit een uitje en fijngesneden knoflook in wat olijfolie. Voeg dan de risottorijst toe en roer tot deze glazig is. Blus deze af met een scheut droge witte wijn.
  2. Voeg lepel voor lepel de bouillon toe. Roer steeds tot het is opgenomen en voeg dan weer nieuw bouillon toe. Voeg ergens op de helft van je bouillon de spinazie toe. Kook zo de rijst in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Voeg als laatst de Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Naar wens kan je nog wat zout en peper toevoegen.
10 vragen aan... foodblogger Suus Kookt

Reactie plaatsen

Reacties

Ilona
5 jaar geleden

Ha ha heb ik toch weer dingen gelezen die ik nog niet wist. Ik zal Suzanne snel eens mijn bitterbal met blauwe kaas & Serranoham laten proeven; die vinden zelfs de blauwe-kaashaters lekker ;)