Ik heb geloof ik altijd al van lekker eten gehouden. In tegenstelling tot mijn zus (die haar jeugd is doorgekomen op witte boterhammen met kaas zonder randjes), lustte ik bijna alles. Oké, je deed mij geen plezier met spruitjes, boerenkool of tot snot gekookte broccoli, maar verder was ik niet zo moeilijk. De andijviestamppot van mijn moeder vond ik de lekkerste van de hele wereld en in mijn ogen verrichtte ze wonderen met snijbonen die smolten op je tong (ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet wat haar geheim hiervoor is). Ik koester warme herinneringen aan de broodjes die wij op zaterdag wel eens kregen. Die hadden de vorm van een groot heel brood en mijn moeder sneed er dan kleine boterhammetjes van. Niets was leuker dan elk sneetje met iets anders te beleggen. En ik ben nog steeds dol op mijn moeders tosti's. Niks bijzonders hoor (gewoon ordinaire ham-kaastosti's), maar bijzonder door de extra liefde die ze erin stopt.
En waar ik stiekem zelf altijd een beetje in de stress schiet van onverwachte gasten, kan bij mijn moeder altijd iedereen mee eten (haar vriezer met 9 laden was dan ook een vereiste toen mijn ouders een nieuwe keuken kregen). Ze zegt zelf altijd onzeker te zijn over haar kookkunsten, maar dat is echt nergens voor nodig. Pasta met zalm en spinazie (beide standaard in de vriezer), een lekkere biefstuk (ook altijd op voorraad) of een heerlijke Italiaanse maaltijd...het is altijd smullen wat mijn moeder op tafel zet. Ik vind het leuk dat wij deze passie voor koken inmiddels delen. Dussss, met gepaste trots en heel veel liefde stel ik jullie voor aan.... mijn moeder!
1. Stel jezelf eens voor...
Mijn naam is Magda en ben al 47 jaar getrouwd met Marcel. Wij hebben samen twee dochters en ik ben de trotse oma van de twee liefste kleinkinderen van de wereld! En o ja, ik ben de moeder van Mandy. Deze Mandy. De Mandy van ...and more :-)
2. Welke herinneringen heb jij aan eten?
Wat wij vroeger thuis aten? Mijn ouders hadden een drukke sigarenwinkel in Den Haag waar ook mijn moeder het grootste deel van de tijd te vinden was. Naast het feit dat er dus weinig tijd was om uitgebreid te kokkerellen, had mijn moeder absoluut geen interesse voor koken. Eten deden we omdat het moest en dat was meestal niets bijzonders. Het enige dat ze echt lekker kon maken was kippensoep. Die soep is inmiddels een familierecept voor als je je even “minder” lekker voelt en aan moet sterken. Mijn vadertje kon overigens wel heel lekkere kroketjes en bitterballen maken. Misschien heb ik het dan toch van hem...
Toen ik zelf begon te koken, kwam dit in het begin meestal neer op een traditioneel bord met aardappels, groenten en vlees. Met het verstrijken van de tijd kreeg ik er echter steeds meer plezier in en begon ik te experimenteren met nasi, bami, rijstgerechten en pasta’s (en dat was voor die tijd best vooruitstrevend). In het begin gebruikte ik daar pakjes en zakjes voor, maar ook dat is nu verleden tijd.
Eén van de eerste anders-dan-anders-maaltijden die ik maakte, waren ongepelde garnalen met heel veel knoflook uit de oven.
Mijn dochters vonden het altijd een feestje wanneer ik dit gemaakt had. Zelf garnalen pellen en stokbrood in de olie of mijn zelfgemaakte knoflooksaus dopen. Mandy kon ik vroeger overigens geen groter plezier doen dan met een bord vol aardappeltjes (met lekker veel jus), snijbonen en een karbonaadje. Hoe simpel kan het zijn?
3. Hoe kun je jouw manier van koken omschrijven?
Ik heb momenten dat ik het liefste kies voor makkelijke gerechten die snel klaar zijn, maar ik kan ook úúúúren in de keuken staan om nieuwe recepten uit te proberen. In tegenstelling tot mijn dochter, ben ik niet zo van de culinaire hoogstandjes (nu doe je jezelf tekort hoor, mam).
Ik maak wel graag ovenschotels of wokgerechten en kijk dan vaak even op het blog van Mandy om inspiratie op te doen.
Een lievelingsgerecht heb ik niet echt, maar als een gerecht in de smaak valt, dan heb ik wel de neiging om dit vaak te maken. Ik ben dan ook altijd zeer benieuwd wat Mandy er van vindt, het ontbreekt mij namelijk nogal eens aan zelfvertrouwen (goh mam, van wie zou ik dat nou hebben?).
4. Wat vind jij echt niet lekker?
Wat ik niet echt lekker vind is meloen, perziken en amandelschaafsel.
5. Bij welk restaurant moeten wij allemaal een keertje gaan eten?
Hoewel Delft vele gezellige, knusse en culinaire restaurantjes heeft, gaan wij niet meer zo vaak uit eten als vroeger. Ik heb tegenwoordig gewoon niet meer zo'n fut om helemaal opgedirkt naar een restaurant te gaan. Ik geniet net zo lief thuis voor de buis van een zelfgemaakt 3-gangen dinertje.
Ik nodig wel vaak familie, vrienden of wat buurtjes uit om hen te verwennen (met een spelletje, hapje en drankje) en een gezellige avond te hebben.
Ook gaan we regelmatig naar de horecavakschool in Den Haag om daar voor slechts €17,50 te genieten van al het lekkers wat derdejaars leerlingen hebben gemaakt. Erg leuk en leerzaam (voor hen èn voor mijzelf, haha).
6. Wat is jouw grootste misser in de keuken?
Dat zullen er ongetwijfeld meerdere zijn. Je hebt allemaal weleens zo’n gerecht waarvan je denkt dat het 'm helemaal gaat worden en dat het dan totaal mislukt en niet smaakt zoals het zou moeten. Maar ik ben helaas geen Mandy die dan direct weet waar dit aan ligt (nou mam, geloof me...ook bij mij genoeg missers in de keuken. En dan heb ik meestal werkelijk geen idee waar dat aan ligt).
7. Wie is jouw voorbeeld op het gebied van koken?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in koken en alles wat daarmee te maken heeft. Ik lees graag recepten en kijk veel kookprogramma’s. Op dit moment kijken we iedere dag om 17.30 uur (met een glaasje wijn) naar Roberta Pagnier op SBS 6 met “Wat eten we?”. Ik leer bepaalde foefjes, het gebruik van kruiden en snijtechnieken.
Ook van mijn, helaas veel te vroeg overleden, zwager Marcel heb ik veel geleerd. Vooral hoe je met weinig ingrediënten en een beetje show een Italiaans 7-gangen diner op tafel tovert.
Ik kook de laatste tijd ook weer vaak Indische rijsttafels. Dan sta ik een dag in de keuken en maak ik ook meteen veel voor de vriezer. Mijn man en kinderen hebben alles gekeurd en vonden het heerlijk (dat doe ik je niet na hoor, mam!). Voor inspiratie ga ik vaak naar Amazing Oriental Den Haag-Ypenburg. Naast de meest exotische ingrediënten, kun je hier ook terecht voor het eten van heerlijke Indische hapjes en maaltijden.
Maar lieve Mandy... jij hebt mij geïnspireerd om koken weer leuk te gaan vinden. Jij hebt mij weer zelfvertrouwen gegeven. En ik kijk dan ook graag op mandyandmore.nl om inspiratie op te doen.
Jeetje mam, ga mij hier een beetje verlegen (en bijna aan het huilen) maken.
8. Welke tip heb jij voor mensen die zeggen niet te kunnen koken?
Iedereen kan koken! Het hoeven echt geen culinaire hoogstandjes te zijn. Maar als je er plezier in hebt, het met liefde en een beetje fantasie doet, kan iedereen koken. Je hoeft ook echt niet alles zelf te bedenken. Als ik bij mijn buren een heerlijke Thaise zoete aardappelsoep gegeten heb, vraag ik meteen om het recept. Het is nu mijn allerlekkerste “soep-recept”.
9. Waar ben jij het meest trots op?
Natuurlijk op ons mooie gezin. De twee kleintjes zorgen inmiddels voor extra geluk en blijdschap. De kers(en) op de taart!
Trots, of meer blij ben ik ook op het feit dat ik weer ben gaan werken op mijn 47e. Het was Mandy die zei: “Mam, als je het nu niet doet, dan doe je het nooit meer”. Dus toen ik een advertentie voorbij zag komen waarin gevraagd werd om een oproepkracht bij de lunchroom van Leonidas in Delft, heb ik gereageerd. De horeca lag mij wel, maar ik kreeg al snel de vraag of ik in een ander filiaal in Delft de chocolaterie wilde runnen. Met mijn achtergrond als “winkeliersdochter” zei ik hier natuurlijk geen nee tegen en heb ik daar uiteindelijk ruim 12 jaar met veel plezier gewerkt. Mandy heeft hier ook nog enkele jaren als zaterdaghulp gestaan.
Ik ben inmiddels 71 en ik werk weer af en toe als oproepkracht bij Leonidas. Na tien jaar kruipt het “verkoopbloed” toch waar het niet gaan kan.
Ook ben ik trots op mijn vrijwilligersbaan bij Inloophuis Debora voor mensen met kanker. Ik werk daar nu zo'n 8 jaar als gastvrouw, doe de PR en fondsenwerving. Mooi om te doen!
10. Wat is jouw succesrecept?
Hmmm...dan ga ik, met nostalgische gevoelens, toch voor mijn zelfgemaakte knoflooksaus. Deze saus stond bij ons standaard op tafel bij mijn eerder genoemde garnalen, maar smaakt ook heerlijk bij mosselen, patat of gourmetten. Hij is helaas niet zo verantwoord, maar wel erg lekker!
Ik maak de saus altijd in grote hoeveelheden, zodat we hem de dagen daarna overal bij eten.
Ingrediënten (de exacte hoeveelheden weet ik niet. Ik doe altijd een beetje van dit en een beetje van dat):
- Mayonaise
- Yoghurt (magere)
- Veel geperste knoflook
- Zoete ketjap
- Gembersiroop
- Chilisaus
- Verse peterselie
- Italiaanse gedroogde kruiden
- Paprikapoeder
- Peper
- Zout
Reactie plaatsen
Reacties
Jeetje, wat heb ik dit stuk met veel plezier gelezen! Jullie schrijven allebei hartstikke leuk en het water loopt in mijn mond alleen al door het lezen!😃
Mandy, ik ga weer gauw naar jouw site voor recepten!! Vergeet het soms om daar op te kijken als ik (of Ruud) iets nieuws willen uitproberen! Liefs
Iedereen zou zijn moeder eens 10 vragen moeten stellen. Om het een of ander wat. Het is niet alleen leuk om te lezen, maar zal ooit een kostbaar stukje "historie" zijn binnen de familie. Mooi geschreven. Ik heb het met plezier gelezen.
Drukke moeder heb je! Leuk
Ik heb voor moeders als die van jou gekookt op de Hotelschool.
En ja ...iedereen kan koken, maar lekker koken daar komt dat beetje van dit en een snufje van dat etc etc bij kijken.
Heb je echt niet gehuild!???
Wat een leuke blog! En wat een geweldig leuk mens is je moeder!
Wat leuk om dit lezen over mijn tantetje ! En heel herkenbaar allemaal, xxx
Nicht Sylvia
Wat leuk Magda en Mandy, wat bijzonder zo om je moeder te “ interviewen” !en wat een genot om te lezen! vandaag een jaar geleden kwam er een eind aan onze mooie reis door Zuid Afrika waar ze meerdere malen vertelde over haar dochter die zo goed kon koken en fotograferen!
wat een heerlijk ontspannen verhaal om te lezen geweldig en zo vol liefde geschreven zowel over t koken als over jullie leven geniet lekker van de kookkunsten en van elkaar
Wat ontzettend leuk om te lezen! Zo mooi verteld ook. Het recept voor de knoflooksaus is echt top: een beetje van dit en een beetje van dat, precies zo hoort het :D
Wat is dit toch heerlijk geschreven en wat een leuke moeder heb je Mandy. Wijn die liefde delen jullie ook lees ik maar wat is eten zonder een lekker wijntje niet compleet toch? En die garnalen met knoflooksaus daar heb ik nu zin in :-) Heb met plezier dit stukje gelezen, met hetzelfde plezier waarmee ik jouw stukjes altijd lees. En ooh je commentaar tussendoor dat maakt het af Mandy. Zo leuk !
Aaaaw, wat een mooie editie van deze rubriek en wat een leuke moeder heb jij! Ik zie kleine Mandy al zitten met haar karbonaadje... :-)
Wat een super leuk interview weer Mandy! Nu weten we op wie je lijkt ;) En die knoflooksaus klinkt echt geniaal. Xxx