Ik vind de meeste wijn lekker, heel lekker of héééél lekker. Ik zou willen dat ik tijdens het proeven nog iets intelligents zou kunnen zeggen over de druivensoort of de afdronk, maar zover rijkt mijn wijnkennis helaas niet. Het doen van een wijncursus staat daarom nog steeds hoog op mijn lijstje. En graag leer ik daar dan ook meer over welke wijn er het beste bij welk gerecht past. Want mèèèèèn, wat heb ik de plank daarmee vaak misgeslagen.
Op de website van "de Wijnbeurs" staat een handig overzicht voor het maken van de perfecte wijn & spijs combinaties. Een greep hieruit mocht ik hier met jullie delen.
Disclaimer: Dit artikel betreft een samenwerking.
You've had me at rosé
Wanneer het eerste voorjaarszonnetje zich laat zien, worden de flessen rosé massaal opengetrokken. Maar wist je dat je rosé gerust het hele jaar door kunt drinken? Ook in de herfst en winter zijn er genoeg gerechten te bedenken die bij zo’n heerlijk glas rosé passen.
Maar met de zomer in aantocht gaan we natuurlijk voor lekkere zomerse gerechtjes. En wat drinken we daarbij? Juist. Rosé! Denk bijvoorbeeld aan een gegrilde tonijnsteak van de bbq. Of een salade met spinazie, gorgonzola en wat lekkere walnootjes erdoor. Maar ook bij tapas, zoals gegrilde sardientjes en calamares past deze lichtroze wijn uitstekend. En de bekende rosé uit de Provence doet het ook nog eens ontzettend goed bij een kaasplankje met brie, camembert of andere zachte witschimmelkazen.
Pinot hier, pinot daar, pinot het hele jaar...
En nee, dan heb ik het niet over die grote blauwe vogel uit dat bekende kinderprogramma, maar over de druiven die bij de Pinot wijnfamilie horen. Pinot Gris, of wellicht wat bekender onder de naam Pinot
Grigio, is een wijn die zich uitstekend leent voor de lichte lunch- en borrelgerechtjes. Een
carpaccio van witvis bijvoorbeeld, een lekkere spaghetti met garnalen of een salade met mozzarella.
Pinot Noir is een blauw druivenras waar mooie rode wijnen van gemaakt worden. Deze wijnen passen erg goed bij rundvlees, varken, kalfsvlees of eend. Liever geen vlees? Ga dan voor een heerlijke zalmmoot of een zalmtartaar met een licht fruitige Pinot Noir. Om je vingers bij af te likken. De meest klassieke combinatie is die van een Pinot Noir uit de Bourgogne met Boeuf Bourguignon.
Doe mij maar een Sauvignon blanc
Als we het hebben over een frisse en fruitige wijn, dan is Sauvignon Blanc toch wel de bekendste daarvan.
Een druivenras dat op geen enkele wijnkaart ontbreekt en zich ook uitstekend leent voor een
gezellige borrel. Gelukkig is het ook een druivenras waar genoeg lekkers bij te eten is. Juíst vanwege de frisse zuren in de wijn, mag ook het gerecht best wat frisheid bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met rauwe tomaten. Lekker met mozzarella, basilicum, pijnboompitten en een beetje balsamico. Of ga voor een lekkere geroosterde zeebaars met tomaten of groene asperges. Veel vissoorten, en dan met name witvis of sint-jakobsschelpen, passen enorm goed bij een lekker glas Sauvignon Blanc.
Dorst gekregen? Wijn kopen kan heel gemakkelijk in de webwinkel van de Wijnbeurs! Gewoon vanuit je luie stoel eenvoudig, snel en online wijn bestellen.
Reactie plaatsen
Reacties