Gerechten met een uitgesproken smaak, vragen om een wat neutraler bijgerecht. Vind ik dan. Deze gebakken rijst met spekjes en bosui is daarom wat mij betreft een uitstekende tegenhanger voor pittige Indische gerechtjes.
Mijn lieve Instagramvriendin Daniëlle van 'Need for Food' deelt de heerlijkste recepten op haar account. Haar gebakken rijst doet het uitstekend bij mijn sticky bloemkool, pittige makreel in tomatensaus of sajoer boontjes en ik ben dan ook erg blij dat ik het recept hier met jullie mag delen. Wil je meer weten over Daniëlle? Ze deed drie jaar geleden mee aan mijn '10 vragen aan....' en haar antwoorden lees je hier.
Recept voor gebakken rijst met spekjes, ei en bosui
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram basmati rijst
- 1 bouillonblokje (kip of groenten)
- 1 teen knoflook (alleen gepeld)
- 50 gram ontbijtspek (optioneel)
- 2 stengels bosui (in dunne ringetjes)
- 2 eieren
- 1 tl sojasaus
- 1 tl gembersiroop
- Zonnebloemolie
Aan de slag:
- Kook de rijst met het bouillonblokje volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe dit het liefst een dag van te voren of ‘s ochtends, zodat de rijst goed af kan koelen en ‘droog’ is.
- Verhit in een diepe pan een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Bak de hele teen knoflook hier zo’n 5 minuten in en haal deze dan uit de pan.
- Snijd ondertussen het spek in reepjes van 1 centimeter. Bak het spek in de olie waar je de knoflook net in gebakken hebt 5 tot 7 minuten.
- Draai het vuur hoog, voeg de rijst toe en bak dit 5 tot 7 minuten.
- Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan. Klop de eieren lichtjes samen met de sojasaus in een bakje los en bak vervolgens in een minuut of 3 tot scrambled eggs.
- Voeg dit samen met de bosui en gembersiroop toe aan de gebakken rijst.
Reactie plaatsen
Reacties