Zeg je herfst, dan zeg je deze miniquiches met paddenstoelen en blauwe kaas. Althans, dat zou je moeten zeggen. Een boswandeling op je bord, zo smaken deze kleine quiches met paddenstoelen, tijm, spekjes en blauwe kaas. En dat ene scheutje port (of twee) maakt dit najaarsfeestje helemaal compleet.
Ik maakte deze kleine hartige taartjes voor de swiepswoepswap van november. Sinds ik de organisatie van deze receptenruil voor foodbloggers heb overgedragen aan Bakken met Lisanne, geniet ik er enorm van om nu eens als kandidaat mee te doen. Zo leuk om niet te weten wie er een recept van jou gaat maken én nog leuker om uitgebreid rond te snuffelen op de website van een collegafoodblogger.
Gezellige recepten
Ik werd voor deze editie van de swiepswoepswap gekoppeld aan Evelien van het blog Gezellige recepten. Evelien is, net als ik, een enthousiaste hobbykok die niet van al te veel poespas in de keuken houdt. Ze kookt (en bakt) gewoon lekkere gerechten. Niet te moeilijk, maar wél heel smaakvol. En daar staat haar website dus vol mee. Aan mij de taak om daar een keus uit te maken.
Quiche met paddenstoelen
Mijn keus viel vrij snel op de quiche met paddenstoelen, truffel en kaas van Evelien. Het druilerige weer van dat moment had daar vast iets mee te maken, want dit gerecht schreeuwt gewoon herfst! Ik gaf er een luie swoeper aan door te kiezen voor kant en klaar bladerdeeg en swiepte de truffel eruit en een flinke scheut port erin. En tijm, want dat vind ik altijd zo'n heerlijke combinatie met paddenstoelen. Deze miniquiches met paddenstoelen en blauwe kaas doen het heel goed bij de borrel, maar zijn ook super lekker om mee te lunchen. Samen met een simpele groene salade bijvoorbeeld. Ik heb nu voor kastanjechampignons gekozen, maar je kunt in principe elke soort paddenstoel voor dit gerechtje gebruiken. Nou ja, de giftige varianten zou ik lekker in het bos laten staan.
Recept voor miniquiches met paddenstoelen, port, tijm en blauwe kaas
Ingrediënten voor 4 miniquiches:
- 4 plakken bladerdeeg
- roomboter
- 1 ei
- 100 ml kookroom
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 40 gram biologische spekjes
- 200 gram paddenstoelen
- 50 gram blauwe kaas
- 2 el port
- peper en zout
Nodig
- Miniquichevormpjes met een diameter van 10 cm
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 200 ℃.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Vet de quichevormpjes goed in (met boter, bakspray of olie) en bekleed ze met het bladerdeeg. Snijd het teveel weg en prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Grote paddenstoelen zou ik eerst even halveren.
- Bak de spekjes (zonder boter) even aan in een koekenpan. Ik houd ervan wanneer spekjes niet helemaal krokant gebakken zijn, maar wanneer je dit wel lekker vind, houd ik je niet tegen. Pas wel op dat de spekjes niet verbranden.
- Schep de spekjes uit het vet en houd ze apart tot later gebruik.
- Verhit een klein klontje boter in het spekvet en fruit hierin de ui en de knoflook even aan.
- Voeg de paddenstoelen en de tijm toe en bak een minuut of 10 mee.
- Blus de boel af met 2 (of 3) eetlepels port en roer goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel een beetje afkoelen.
- Kluts het ei met de kookroom goed door elkaar.
- Verdeel de paddenstoelen over de quichevormpjes en schenk het eimengsel erover. Pas op dat de boel niet overstroomt. Je zult wellicht wat overhouden. Hier kun je eventueel een lekker omeletje van bakken.
- Verkruimel de blauwe kaas erover en zet de quiches voor zo'n 20 tot 25 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Ook zo dol op deze herfstige smaken? Maak dan ook eens mijn Herfstbrood met hummus, paddenstoelen en pompoen, Risotto met paddenstoelen en spekjes, Pompoensoep met wortel, gember en kerrie of Zuurkoolbroodjes met appel en spek.
Reactie plaatsen
Reacties