Asperges doen het altijd goed. Heerlijk met ham en ei, maar deze combinatie met gamba's is ook verrukkelijk. Ik verspil liever geen eten. Met die gedachte is het recept voor dit lekkere aspergesoepje ontstaan. Een bouillon getrokken van de schillen en afsnijdsels van asperges vormt de basis voor deze soep. Lekker als voorgerecht voor een gezellig etentje in de lentezon.
Recept voor aspergesoep met gamba's
Ingrediënten voor 2 personen:
- Schillen en uiteinden van asperges
- 6 gamba's (uit de diepvries is prima)
- 750 ml water
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 1 visbouillonblokje
- 2 tl dille (vers of uit een potje)
- peper en zout (naar smaak)
Aan de slag:
- Breng de aspergeschillen en afsnijdsels (uiteinden) in het kookvocht van de asperges (aangevuld tot zo'n 750 ml) aan de kook.
- Voeg het bouillonblokje toe en laat ongeveer 30 minuten lekker pruttelen.
- Giet af (nu mogen de schillen uiteraard wel weggegooid worden) en vang de bouillon op.
- Laat de boter smelten in een pannetje (let op, hij mag niet bruin worden).
- Voeg de bloem toe en roer dit goed door met een rubberen spatel (een garde kan ook, maar een rubberen spatel is veel fijner). Houd dit drie minuten vol om de bloem goed te laten garen.
- Voeg nu met kleine beetjes ongeveer 500 ml bouillon toe terwijl je stevig door blijft roeren (hoezo naar de sportschool?)
- Wanneer de soep te dik is, kun je nog wat van de overgebleven bouillon toevoegen.
- Doe op het laatste moment de gamba's erbij, deze zijn in een minuut of twee gaar. Wanneer je verse gamba's gebruikt, ontdoe deze dan eerst van hun schaal en darmkanaal.
- Zet het vuur uit en roer de dille erdoorheen.
- Serveer de soep op een mooi diep bord en garneer met wat zwarte peper uit de molen en (verse) dille.*
Eet smakelijk!
* en ja, ik ben me ervan bewust dat ik basilicum gebruikt heb. Omdat een blaadje groen het zo leuk doet op de foto (en ik had geen verse dille).
Reactie plaatsen
Reacties