Dat wat er 's avonds bij ons op tafel staat, is vaak afhankelijk van wat ik nog op voorraad heb (en tevens op moet, voordat het op eigen pootjes de koelkast uit loopt). Mijn vondsten leveren op Google meestal wel een lekker gerechtje (of de inspiratie daarvoor) op. Zo opperde 's werelds meest bekende zoekmachine dat ik van mijn ietwat verrimpelde aubergine en het nog nèt niet over de datum zijnde vegetarische gehakt een lekkere moussaka kon maken. Nu had ik daar niet zo'n trek in, maar ik kon me herinneren dat Ilona van het foodblog Worstenbrood en Wijn nog een andere heerlijke Griekse ovenschotel op haar website had staan: Pastitsio. Daar had ik eerder nog nooit van gehoord, maar Wikipedia leerde mij dat het hier gaat om een Grieks ovengerecht dat in laagjes is opgebouwd en op lasagne lijkt.
Voor het origineel wordt een holle (buisjes)pasta gebruikt, maar die had ik niet en ik vond dit wel een leuke variant. Daarbij schep je de saus officieel op de pasta, maar ik vind het veel lekkerder om de boel lekker door elkaar te scheppen. Pastitsio op Mandy's eigenwijze wijze dus.
Ben je nou ook zo dol op de Griekse keuken, dan kan ik je het blog Koken met Elefteria van harte aanbevelen! Vraag me alleen wel af of mijn versie van deze schotel door haar kritische keuring heen komt.
Recept voor een Griekse ovenschotel met pasta en gehakt (pastitsio)
Ingrediënten voor 3 à 4 personen:
- 200 gram gehakt *
- 1 aubergine
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 blik tomatenpulp à 400 gram
- een scheutje witte wijn
- 2 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kaneel
- 1 tl suiker
- 150 gram dikke vermicelli of andere kleine pastasoort
- peper en zout
- olie
- 20 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 200 ml melk
- 100 gram feta
- peper en zout
- een snufje nootmuskaat
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
* Ik heb hiervoor rul gehackt van de vegetarische slager gebruikt, maar het kan uiteraard ook met echt gehakt.
Aan de slag:
- Pers de knoflook en snipper de ui fijn.
- Snijd de aubergine in de lengte in plekken en vervolgens in blokjes van ongeveer een halve cm doorsnede.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan (met deksel) en fruit de ui gedurende een paar minuten aan totdat deze glazig wordt.
- Voeg de knoflook en de aubergine toe en bak ook deze een minuut of 3 mee.
- Blus de boel eerst af met witte wijn (en schenk jezelf ook een glaasje in, dat vergemakkelijkt het kookproces altijd enorm, geloof me) en voeg vervolgens de tomatenpulp en -puree, de oregano, laurierblaadjes, suiker en kaneel toe.
- Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
- Laat het mengsel met de deksel op de pan gedurende een minuut of 15 op een laag pitje pruttelen.
- Verwijder de laurierblaadjes.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer met een spatel gedurende een minuut of 2 goed door, zodat de bloem kan garen.
- Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren.
- Voeg tenslotte de feta toe en laat deze smelten in de saus.
- Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Vet een grote ovenschaal in.
- Roer de ongekookte pasta door het gehaktmengsel en schep de boel vervolgens in de ingevette ovenschaal.
- Druk het mengsel een beetje plat met de bolle kant van een lepel.
- Giet de feta-bechamelsaus over het gerecht en strooi de Parmezaanse kaas erover.
- Bak de pastitsio in ongeveer 30 minuten tot de pasta gaar is en de schotel goudbruin begint te kleuren.
- Laat de pastitsio buiten de oven een beetje afkoelen. Dit vergemakkelijkt het aansnijden aanzienlijk.
Serveer de pastitsio met een lekkere Griekse salade.
Reactie plaatsen
Reacties