Dorade in zoutkorst

Gepubliceerd op 14 april 2019 om 12:13

Dit is nu echt een gerecht in de categorie 'kleine moeite, groots effect!'. Door de vis te laten garen in een soort zoutoventje, wordt hij extra mals en sappig. En als fijne bijkomstigheid kan het eigenlijk niet mis gaan op deze manier. Deze manier van bereiden is overigens alleen geschikt voor hele vissen. Dorade en zeebaars zijn hier uitermate geschikt voor. 
Ik serveerde er aardappeltjes en venkel uit de oven bij. Deze hebben dezelfde bereidingstijd en temperatuur nodig, dus eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar! De ooohhh's en de aaahhh's waren niet van de lucht toen ik de zoutkorst openbrak en er twee perfect bereidde vissen uit tevoorschijn kwamen. 
 


Recept voor gevulde dorades in zoutkorst

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 grote dorades (van elk zo'n 600 gram)
    Laat ze goed schoonmaken door de visboer. De staart en kop mogen eraan blijven zitten. 
  • 1 citroen in dunne plakjes
  • een paar takjes dille
  • een paar takjes rozemarijn
  • 1 teentje knoflook in dunne plakjes
  • 2 tot 2 1/2 kilo (zee)zout
  • 4 eiwitten

    Lekker met aardappeltjes en venkel uit de oven.

 Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Spoel de vissen goed af onder stromend water en dep ze droog.
  • Stop de plakjes citroen en knoflook en de takjes dille en rozemarijn in de buikholte van de vissen. 
  • Klop de eiwitten los en roer ze door het zout totdat er een kleiachtige pasta ontstaat.
  • Bedek een met bakpapier beklede bakplaat met een dunne laag zout. Je gebruikt hier ongeveer een derde van de totale hoeveelheid voor.
  • Voeg eventueel een klein beetje water toe als het zout niet ‘bindt’. Bedek de bodem van een kleine bakplaat of ovenschaal met een derde van het zoutmengsel.
  • Leg de vissen op bakplaat en bedek ze met de rest van het zoutmengsel. Zorg ervoor dat de hele vis met zout bedekt is en druk goed aan.
  • Plaats de vissen gedurende zo'n 35 minuten in de voorverwarmde oven (geloof me, ze zijn perfect gaar nu).
  • Breek de zoutkorst weg (dit kan met een mes of zelfs met een hamer) en fileer de vis direct. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.