Auberginecurry uit Sri Lanka

Gepubliceerd op 4 juni 2018 om 20:10

Ter voorbereiding op onze vakantie naar Sri Lanka, stond er hier vanavond een Sri Lankaanse (Lankanese? Lankiaanse?) curry met aubergine op het menu. Super lekker met naanbrood. Of met kipspiesjes (dat laatste werd geopperd door de carnivoor hier in huis, maar die had dus ff pech vanavond). Het receptje is overigens niet van mezelf hoor. Het was meer een gevalletje 'van internet geplukt' en zeker voor herhaling vatbaar. En dan maak ik er een lekkere salade bij. Die eten ze vast ook in Sri Lanka. En kipspiesjes. Is vriendlief ook weer tevreden gesteld. 


Recept voor auberginecurry uit Sri Lanka

Ingrediënten:

  • 1 grote aubergine 
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander (gedroogd)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen venkelzaad
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/1 tl knoflookpoeder
  • 2 el citroensap
  • 1 klein kaneelstokje 
  • een handje gedroogde curryblaadjes
  • 1 ui (in halve ringen gesneden)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 tl mosterdzaadjes
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • peper en zout uit de molen

Aan de slag:

  • Verwarm de gril van de oven voor (op 250 graden).
  • Maal de specerijen fijn (dit lukt het best in een vijzel). Let op: het kaneelstokje, de curryblaadjes en de mosterdzaadjes gaan hier niet bij. 
  • Snijd de aubergine in plakken van 1 cm dik.
  • Bestrijk beide zijden met (1 el) olie en bestrooi deze met zout en peper.
  • Leg de aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de plakken aan één kant gedurende zo'n 4 minuten onder de gril.
  • Draai de plakken om en bak de aubergine nog eens 3 minuten.
  • Snijd de plakken in vieren en meng deze met de fijngemalen specerijen en het citroensap.
  • Verhit de overgebleven olie in een kleine wok of hapjespan.
  • Als de olie goed heet is, voeg je het kaneelstokje en de curryblaadjes toe. Even roeren en dan mag de ui er ook bij.
  • De aubergine mag er na een minuut of twee ook bij. Roerbak deze gedurende zo'n 3 minuten en schenk de kokosmelk erbij. Ook de mosterdzaadjes mogen erbij. 
  • Laat de saus nog een paar minuutjes op een laag pitje door pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer het gerechtje met wat verse koriander en naanbrood. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.