Aziatische maiskoekjes met krab

Gepubliceerd op 7 augustus 2018 om 09:12

Dit recept voor Aziatische maiskoekjes met krab was er één in de categorie: 'In één keer raak, niks meer aan doen'. Ik maakte ze tijdens een gezellige 'een beetje van dit en een beetje van dat-kooksessie', maar ze waren zo goed gelukt, dat ze sindsdien regelmatig op tafel staan. De zoete en lichtpittige koekjes combineren heerlijk met deze korianderdressing, maar mocht je niet van koriander houden, dan kun je ze ook gewoon in de chilisaus dippen. Succes verzekerd!

En mocht je je nou afvragen: "Wanneer eet je nou zo'n lekker maiskoekje met krab en korianderdip", dan kan ik je verzekeren dat deze hapjes het heel goed doen bij de borrel of als voorgerecht van een lekker Aziatisch diner. En ik denk zelfs dat ik ze best zo lusten bij m'n ontbijt, maar ja...wie ben ik?

En weet je wat ook lekker is? Mijn sticky bloemkool! Oeh, of wat denk je van lekkere frisse rijstvelloempia's met garnalen? Ik zou het wel weten hoor, als ik jullie was.

Het recept voor deze lekkere mais-krabkoekjes staat al zo'n drie jaar op m'n website. Ik schreef er destijds onderstaande totaal niet relevante tekst bij. Mocht je dat nou werkelijk geen maiskoek interesseren, dan raad ik je aan direct naar het recept te scrollen.
"Het is nu 5.15 uur. En nee, ik bedoel daar niet stiekem 17.15 uur mee. Ik word al de halve nacht wakker gehouden door een k..-mug. Sterker nog, het gaat hier zeer waarschijnlijk om een hele kudde (ja, zo heet dat om 5.15 uur in de OCHTEND). Gisteren hadden we rond dezelfde tijd een sprinkhaan. Dat was ook heel gezellig. Anyway...ik kon dus echt niet meer slapen (want, irritant gezoem en jeuk), dus ik werk nu gewoon het receptje van deze goddelijk lekkere snackjes even uit.  De poes vindt dat ook heel gezellig. Jaja, tis me de beestenboel wel hoor hier. Lekker als voorgerecht of Oosters hapje. Deze maiskoekjes dus. Niet de poes. Die lijkt me niet zo lekker. Eten ze zelfs in China niet. Geloof ik. Hoop ik".


Recept voor Aziatische maïskoekjes met krab

Ingrediënten (voor zo'n 12 koekjes):

  • 100 gram krabvlees (uit een blikje)
  • 150 gram mais (ook uit een blikje)
  • 1 bosui
  • 1 teentje knoflook 
  • 1/2 el chilivlokken of sumak
  • 1 el vissaus
  • 5 takjes koriander (inclusief steeltjes)
  • 1 ei (klein)
  • 4 el bloem

  • 1/2 limoen
  • zonnebloemolie (om in te frituren)

 

Dipsaus:

  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml water
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 el vissaus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1/2 chilipeper
  • 3 takjes koriander (inclusief steeltjes)

Aan de slag:

  • Verwarm de rijstazijn, het water en de suiker in een klein pannetje en roer goed door. Zodra de suiker opgelost is, giet je de siroop in een gezellig schaaltje. Laat even afkoelen.
  • Snijd de koriander zo fijn mogelijk en de chilipeper en de bosui in dunne ringetjes.
  • Roer de chilisaus, vissaus, koriander en peper door de suikersiroop en zet apart.

  • Doe het krabvlees, de knoflook, het ei, de bloem, de koriander, de sumak (of chilivlokken), de vissaus en de helft van de mais en bosui in een keukenmachine (en hakmolentje van de staafmixer voldoet ook prima) en pureer alles grof). 
  • Schep de rest van de bosui en de mais erbij en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer alles goed door elkaar, druk aan en zet ongeveer een half uurtje in de koelkast.
  • Verhit de olie in een steelpannetje (ongeveer tot de helft vullen) tot 190 graden. Wanneer je geen thermometer hebt, kun je de temperatuur testen door er een beetje beslag in te scheppen. Wanneer dit direct begint te sissen, borrelen en de bekende frituurgeluiden begint te maken, is de olie op temperatuur.
  • Schep voor elk koekje een eetlepel beslag in de olie en frituur de koekjes tot ze goudbruin zijn. Dit duurt zo'n 2 à 3 minuten (tussendoor even omkeren). Frituur er maximaal 5 tegelijk.
  • Schep de koekjes met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de koekjes direct met de dipsaus en wat partjes limoen.

Succes verzekerd!

Reactie plaatsen

Reacties

Hilde
4 jaar geleden

Heerlijk!