Wanneer ik mij vroeger voorstelde hoe mijn keuken er 'later als ik groot zou zijn' uit zou zien, dan stelde ik me zo'n grote woonkeuken voor. Met een joekel van een kookeiland. En een tafel voor zeker twintig personen. En zo'n rekje waar pannen en pollepels aan hangen. En overal gezellige potjes met kruidenplantjes. Ik moet bekennen dat alleen dat laatste gelukt is. En dan nog niet eens helemaal. Er staat op dit moment welgeteld één kruidenplant in mijn keukentje. Een halve plant eigenlijk, want het meeste ervan heb ik vandaag gebruikt om deze basilicumpesto mee te maken. Die dan weer wel heel goed gelukt is. Kan ook niet anders, want zelf pesto maken is echt super makkelijk. En zoveel lekkerder dan zijn kant-en-klare broer van de supermarkt.
Recept voor zelfgemaakte groene pesto
Ingrediënten voor een potje pesto*
- 30 gram basilicumblaadjes
- 30 gram pijnboompitjes of walnoten
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook (of één grote)
- 1 citroen (je gebruikt alleen de schil)
- olijfolie van goede kwaliteit
- peper en zout uit de molen
* De pesto is in een afgesloten potje nog zeker een week te bewaren in de koelkast. Je kunt ook nog iets doen met het steriliseren van zo'n potje. Dat schijnt de levensduur van de pesto enorm te bevorderen. Bij ons is ie altijd zo op. De moeite niet om me in dat hele sterilisatieproces te verdiepen. Gelukkig hebben we daar Google voor.
Aan de slag:
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze bruin beginnen te kleuren.
- Snijd de parmezaan in stukken (raspen mag ook, maar hoeft niet).
- Ontdoe de tenen knoflook van hun schil en plet ze even met de zijkant van een keukenmes.
- Rasp het gele gedeelte van de citroen (pas op dat je dit niet te enthousiast doet, het witte gedeelte smaakt bitter en kan je hele pesto verpesten).
- Gooi...doe...leg...(of voor alle Rotterdammerts onder ons 'pleurt') alle ingrediënten in een kleine keukenmachine. Ik heb zo'n hakmolentje waar ik mijn staafmixer op zet, super handig voor kleine hoeveelheden.
- Draai de pesto tot een bijna gladde pasta. Druppel nu de olijfolie erbij tot je de gewenste dikte hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Lekker op een stokbroodje of door de pasta. Ik maakte er twee lekkere salades mee:
Reactie plaatsen
Reacties